Karsai Dániel alkotmányjogi panaszokat nyújtott be a Kúria döntése ellen

Az Alkotmánybíróság elé kerültek Karsai Dániel alkotmányjogi panaszai, miután a Kúria nem hitelesítette a népszavazási kérdéseit. Az alkotmányjogásznak most harminc napot kell várnia a döntésre.

Karsai Dániel, az ALS-betegségben szenvedő alkotmányjogász, alkotmányjogi panaszokat terjesztett elő az Alkotmánybírósághoz, mivel a Kúria elutasította mindkét népszavazási kérdésének hitelesítését. A Kúria szerint az életvégi döntésekre vonatkozó kérdés az élethez való jog alaptörvényi szintű szabályozását módosítaná, ezért helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntését.

Karsai azonban úgy véli, hogy a népszavazási kérdés az egyén önrendelkezési jogának gyakorlását és az emberi méltóság magjának érvényesülését tükrözi, amely az Alkotmánybíróság korábbi határozatával is összhangban van. A másik kúriai érv szerint a népszavazás eredményeként az Országgyűlés nem tudná, milyen jogalkotásra köteles, és a kérdés nem egyértelmű a választópolgárok számára. Karsai ezzel szemben úgy látja, hogy a népszavazás mint demokratikus eszköz kiüresedne, ha a Kúria megtagadná azoknak a kérdéseknek a hitelesítését, amelyekből az Alaptörvénnyel összhangban álló jogalkotás is származhat.

Február elején az NVB úgy döntött, hogy nem lehet népszavazást tartani az eutanázia kérdésében, mert az igen szavazatok győzelme esetén az Alaptörvénybe ütközne. A referendum célja az lett volna, hogy bizonyos esetekben büntetlenséget kapjanak az aktív eutanáziát segítők a jelenlegi szabályokkal ellentétben. Karsai a Kúria döntését követően az Alkotmánybírósághoz fordult, amelynek most harminc nap áll rendelkezésére a panaszok érdemi vizsgálatára.

Nemrég több mint 12 órát töltöttünk a rohamosan romló állapotú Karsaival, aki megmutatta nekünk, hogyan néz ki egy napja, és a legintimebb pillanatokban sem küldött ki minket a szobából. Ez a fajta kitárulkozás pedig egy újabb állásfoglalás a részéről az eutanázia legalizálása melletti küzdelemben.