Új emlékérméket bocsát ki az MNB a párizsi olimpiára

Két új emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a párizsi olimpia alkalmából, melyek közül az egyik 15 ezer, a másik pedig 3000 forintos címletű lesz.

A Magyar Nemzeti Bank a 2024-es párizsi XXXIII. Nyári Olimpiai és XVII. Nyári Paralimpiai Játékok tiszteletére két emlékérmét is piacra dob. Az egyik egy 15 ezer forintos címletű ezüst emlékérme, melynek súlya 24 gramm, átmérője 37 milliméter, és 925 ezrelék finomságú ezüstből készült. Az emlékérme előlapján négy sportoló – egy kalapácsvető, egy úszó, egy kerekesszékes asztaliteniszező és egy kenus – stilizált ábrázolása látható. Az előlap szélén különböző feliratok és a verési évszám, valamint a tervezőművész, Endrődy Zoltán mesterjegye található. A hátlapon egy stadion felülnézeti képe, valamint a Magyar Olimpiai és Paralimpiai Csapat logói kerültek megörökítésre.

Az ezüst emlékérméből összesen ötezer darab készülhet.

A másik emlékérme, amely szintén a párizsi játékokhoz kapcsolódik, 3000 forintos címletű és rézötvözetből készült, 75 százalék réz és 25 százalék nikkel ötvözetéből. Ennek súlya 23,7 gramm, átmérője ugyancsak 37 milliméter, és a széle recézett. Az elő- és hátlapja megegyezik a 15 ezer forintos címletű változatéval, és ebből a típusból 7000 darab kerülhet forgalomba.

A kibocsátásról szóló rendelet már hatályba lépett.