Az ukrajnai béke hatása a magyar GDP-re

A Pénzügyminisztérium elemzése szerint az ukrajnai háború és a közel-keleti konfliktusok lezárása csupán 0,3 százalékpontos növekedést eredményezne a magyar gazdaságban.

A Hvg360 által ismertetett EU-nak benyújtott konvergenciaprogram alapján a magyar kormány számításai szerint a geopolitikai feszültségek rendeződése, így az ukrajnai háború befejeződése, a hazai gazdasági növekedést 0,3 százalékponttal növelhetné meg.

A kormány korábban 4,1 százalékos növekedéssel számolt a 2023-as költségvetésben, és 4 százalékos GDP-növekedést alapozott meg a 2024-es költségvetésre. Azonban a legutóbbi konvergenciaprogramban már csak 2,5 százalékos növekedést várnak. Ebben a kontextusban a 0,3 százalékpontos potenciális növekedés, vagy a 0,6 százalékpontos negatív különbség nem tűnik jelentősnek, viszont ahhoz képest elenyésző, hogy a kormány az eredeti 2023-as költségvetésben még 4,1 százalékos növekedéssel kalkulált.

A Hvg360 elemzése szerint a kormány gyakran hangoztatott álláspontja ellenére, hogy a béke hosszú távon jelentős gazdasági előnyökkel járna, a számok alapján ez a növekedés nem lenne kiemelkedő. Hiába borzasztóak az orosz-ukrán háború hatásai, a kormány háborúval együtt is évi 4 százalékos növekedést vár 2025-től. Ha ez összejönne, akkor megszorításokra sem lenne szükség, az államháztartás pedig egyszerűen kinőné a magas hiányt és államadósságot. Azonban hosszabb távon sem jelentene nagy különbséget a gazdasági növekedésben, ha béke lenne a szomszédságunkban.