A Rajk Szakkollégium története

A Horánszky utca 6. szám alatt található Rajk Szakkollégium majdnem 100 diáknak ad otthont, akik különböző előélettel, tanulmányokkal és szokásokkal rendelkeznek, de a közös élettér és az intézmény eszmeisége – szakmaiság, közösségiség és társadalmi felelősségvállalás – mélyen összeköti őket.

Az intézmény története az 1969-es év tavaszára nyúlik vissza, amikor Chikán Attila tanársegéd egy nevelési tanácskozáson felvetette egy „rendes” kollégium alapításának ötletét. A szakkollégiumi mozgalom és a népi kollégiumi hagyományok összekapcsolódását Szabó Kálmán, az egyetem akkori rektora képviselte, aki jelentős szerepet játszott az intézmény létrehozásában és a diákszervezkedés új irányának megalapozásában. A Rajk Szakkollégium 1970-ben alakult meg, kezdetben a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem Szakkollégiuma néven, 25 fővel a Veres Pálné utcában.

A kollégium szervezeti gerincét egy választott diákbizottság alkotja, amely azóta is rendszeresen ülésezik és az operatív feladatokért felelős. A szakmai fókusz és rendszer már a 70-es évek elején kialakult, mely ma kurzusrendszerként működik, évente 40-45 kurzussal. A Tudományos Diákköri Konferencián való részvétel is hagyományosan támogatott és elvárt.

1974-ben az intézmény felvette Rajk László nevét, ami politikai-kulturális munkájukkal egyre nagyobb népszerűséget szerzett a 80-as évek elejére, de belső és külső konfliktusokat is generált. A belső törésvonalból született meg a Társadalomelméleti Kollégium, míg a külső politikai aktivitás veszélyt jelentett a szocialista rendszer számára, ami a kollégium első költözéséhez vezetett. A rendszerváltás előtti ellenzéki diskurzusokban meghatározó szerepet játszó közösség a politikai változásokra reflektálva megszüntette az intézményi politizálást és a szakmai munkát erősítette meg.

A kilencvenes években a kollégisták megalapították a Neumann-díjat, amelyet később a Simon- és Andorka-díj követett, hogy kitüntessék azokat a kutatókat, akik nagy hatással voltak a szakmai fejlődésükre. A kétezres évek elején a kollégium újabb költözésre készült, a Horánszky utca 20-ból a 6-ba, ahol jelenleg is működik.

A 2010-es években a kollégium létrehozta a Szabó Kálmán Tehetségprogramot, amely a Budapesti Corvinus Egyetemre anyagi helyzetük miatt nem járható tanulókat támogatja. A kollégium 2018-ban változtatta meg nevét, és Rajk Szakkollégiumként működik tovább.

A Rajk Szakkollégium a szakmaiságot, a közösségiséget és a társadalmi felelősségvállalást a mai napig képviseli, és a majdnem 100 együttélő tagjával, hetente tartott bizottsági gyűléseivel, valamint a Szabó Kálmán Tehetségprogram fejlesztésével mindig megújítja az alapokat. A kollégium tagjai közötti diákönkormányzatiság, szakmai érdeklődés és felelős értelmiségi magatartás összekötő kapcsolatot szolgáltat, ami túlmutat az állandóan változó politikai és kulturális viszonyokon.