Európa válságban: Macron a megoldás kulcsa lehet

Európa számos problémával néz szembe, melyek mögött vezetési válság húzódik meg, és Emmanuel Macron francia elnök lehet az, aki képes lehet megoldani ezeket a kihívásokat, de csak ha változtat politikai stratégiáján.

Az Európai Unió jövője bizonytalan, és számos kihívással kell szembenéznie, beleértve a geopolitikai, gazdasági és klímaváltozási bizonytalanságokat. Macron szerint Európa nem engedheti meg magának, hogy Oroszország megnyerje az Ukrajna elleni háborút, és fel kell ismernie, hogy az Egyesült Államok elsősorban saját és Kína iránti érdekeire összpontosít. Az európaiaknak új világrendben kell helytállniuk, ahol a nyersanyagok és a kritikus fontosságú ásványkincsek ellátása, valamint a zöld átállás kiemelt jelentőséggel bír. Macron szerint Európa nem engedheti meg, hogy az importált kultúrharcok alakítsák politikáját.

Macron megoldási javaslatai között szerepel a biztonsági kockázatok csökkentése rakétavédelmi kezdeményezésekkel, nagy hatótávolságú fegyverekkel és jobb kiberképességekkel, valamint egy "hadigazdaság" kiépítése, amely magasabb katonai és csúcstechnológiai termelést tesz lehetővé. Gazdasági fronton új iparpolitikát sürget, amely a "vásárolj európait" megközelítést alkalmazza stratégiai ágazatokban.

Macron politikai zsenialitása elemző megközelítésében rejlik, de a szakpolitikai intézkedések ellentmondásossá válnak, amint ő maga is felkarolja azokat. Macron elismeri, hogy Európa jobb eredményeket érhetett volna el, és el kellene kezdenie a szavakat tettekre váltani. Franciaország katonai támogatása Ukrajnának elmarad más országokétól, és Macronnak túl kellene lépnie önmagát Európa főszereplőjeként kezelő hajlamán.

Macronnak erőfeszítéseket kellene tennie koalíciók építésére más vezetőkkel, és ha képes áthidalni az EU kelet-nyugati megosztottságát, akkor megerősítheti pozícióját. Franciaország nukleáris elrettentő ereje kulcsfontosságú lehet az amerikai kivonulástól tartó országok megnyugtatásában. Macron politikai bázisa megerősödhet, ha kevésbé gőgös megközelítést alkalmaz, és tettekkel is bizonyítja elkötelezettségét a problémák megoldása iránt.