Az elmúlt évek legnagyobb érettségi botrányai

Hétfőn veszi kezdetét az írásbeli érettségi hét, amely a múltban már több botrány színhelye is volt. Az Eduline összegyűjtötte az elmúlt évtizedek legemlékezetesebb eseteit.

Az érettségi időszak előtt érdemes visszatekinteni a múltbeli incidensekre. 2019-ben például egy nyomdai dolgozó szivárogtatta ki a történelem érettségi esszékérdéseit, ami miatt vádat is emeltek ellene. A férfi a magyar nyelv és irodalom, valamint a matematika írásbeli érettségi feladatsorok egy részét, továbbá a történelem érettségi teljes feladatsorát is ellopva adta tovább ismerőseinek.

Egy másik esetben, 1989-ben, az érettségizők maguk buktatták le a szivárgást, mivel a matematika és a magyar tételek kiszivárgása után feltűnően gyorsan végeztek a feladatokkal. A 90-es években pedig a Radio1-en mondták be a megoldásokat nem sokkal a tételek kihirdetése után, ami ellenére sem eredményezte az érettségi újraírását.

2003-ban Miskolcon a diákok egy héttel a hivatalos időpont előtt írták meg a német- és a francia érettségit, ami később kiderült, és az egész országban 9 ezer diáknak újra kellett írnia az érintett tárgyakból az írásbelit. 2005-ben pedig az interneten szivárgott ki a magyar-, a történelem- és a matematikaérettségi feladatsorai, amelyek gyorsan terjedni kezdtek. A matematika vizsga előtti este a Magyar Televízió műsorvezetője adta át a kiszivárgott tételsort az akkori oktatási miniszternek, Magyar Bálintnak, ami nyomozást és a matematika érettségi újraírását eredményezte.