Túl a Tükrön – Nino Migliori kiállítás a Budapesti Olasz Kultúrintézetben

Nino Migliori, a világhírű olasz fotográfus, aki ellenére hosszú és sikeres nemzetközi karrierjének, sosem tartotta magát művésznek, most a magyar közönség előtt is bemutatkozik. A 97 éves alkotó életművének darabjait a Budapesti Olasz Kultúrintézetben tekinthetik meg az érdeklődők a "Túl a Tükrön – Nino Migliori" című kiállításon.

A második világháború után kezdett fotózni, hogy visszakapja azt a világot, amit a háború előtt ismert, és művei most először kerülnek bemutatásra Budapesten. Migliori a fotózást sosem tekintette munkának, hanem szenvedélynek, és a megélhetés érdekében más területeken vállalkozott, többek között szörp- és likőrgyártással foglalkozott.

A fotográfus szerint a művészetből való megélhetés nehézségei miatt, ha csak a fotózásból kellett volna megélnie, éhen halhatott volna. Migliori azt is hangoztatja, hogy ő nem művész, hanem fotós, és ezt a jelzőt csak a halála után szeretné, ha az utókor ragasztaná rá.

Az Il Tuffatore (A fejesugró) című fotója a leghíresebb műve, amely egy testvérpárt ábrázol, és a kép a várakozás és az elengedés közötti feszültséget ragadja meg. A neorealista stílusban készült alkotás Olaszország ötvenes éveinek hangulatát idézi fel, amikor a kultúra virágzott a második világháború után.

Migliori szerint a tökéletes szimmetria a képen a véletlen műve, és csak egy amerikai galériatulajdonos felfedezése után vált ismertté. A fotográfus a munkáját a jelenre koncentrálás eszközeként használja, és mindig új projekteken dolgozik.

A "Túl a Tükrön – Nino Migliori" című kiállítás 2024. május 9-ig látogatható a Budapesti Olasz Kultúrintézetben.