Érettségi 2024: Mit tegyenek a diákok, ha nem sikerül elsőre?

Országszerte több mint 112 ezer diák érettségizik a napokban, ami a szülők számára is stresszes időszakot jelent. Szakértői tanácsok segíthetnek eligazodni a lehetőségek között.

A 2024-es érettségi szezonban 1161 helyszínen várhatóan több mint 112 700 középiskolás tesz vizsgát. Ez az időszak a diákok mellett a szülők számára is kihívásokkal teli, hiszen a gyermekük jövője forog kockán. A Mind-Diák Szövetkezet vezetője, Göbl Róbert szakértői tippeket adott az érintetteknek.

Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy mi történik, ha nem sikerül bekerülniük az áhított felsőoktatási intézménybe. Ilyenkor a pótfelvételi jelenthet megoldást, amelyre azok is jelentkezhetnek, akik korábban nem tettek le voksukat semmilyen képzés mellett. Fontos tudni, hogy a pótfelvételi csak azok számára elérhető, akik nem jelentkeztek az általános felvételire, vagy nem nyertek felvételt egyetlen szakra sem, és ebben az esetben csak egy intézmény egy szakjára lehet jelentkezni.

Nem ritka, hogy a diákok a halasztást választják, és nem azonnal kezdenek felsőoktatási tanulmányokba, hanem előbb munkát vállalnak vagy nyelvet tanulnak, esetleg újra érettségiznek. A halasztás lehetősége minden egyetemen adott, de ennek hátránya lehet a diák státusz elvesztése, ami többek között az ingyenes orvosi ellátás és a kedvezményes diákbérlet használatának megszűnését, valamint a diákmunka és gyakornoki munka lehetőségének korlátozását jelenti.

Sok diák az érettségi után más képzési formákat választ, például OKJ-s képzést végeznek, amely megtartja a diák státusz előnyeit, vagy beiratkoznak a felvételin következő helyre. Ha a választott szak mégsem felel meg nekik, az első félév végéig következmények nélkül válthatnak, mivel az első állami ösztöndíjas félév ingyenes. Több aktív félév után azonban a hallgatói jogviszony megszűnése visszafizetési kötelezettséggel járhat.

Göbl Róbert szerint a diákmunka során szerzett tapasztalatok később a munkaerőpiacon is előnyt jelenthetnek. A legvonzóbb diákmunkákat gyakran azok töltik be, akik időben jelentkeznek, vagy már korábban regisztráltak a diákszövetkezeteknél. Egy másik lehetőség a szülők munkahelyén való diákmunka, ahol a hosszú távú lehetőségek is kedvezőbbek lehetnek.