A gyermekek mérgezése: Mit kell tudni?

A francia jelentés szerint a háztartási tisztítószerek, az emberi gyógyszerek és a szén-monoxid a leggyakoribb mérgezési veszélyforrások a gyermekek számára.

A Euronews által ismertetett francia Nemzeti Élelmiszer-, Környezetvédelmi és Munkahelyi Egészségvédelmi Ügynökség (Anses) jelentése alapján a gyermekek véletlen mérgezéseinek hátterében leggyakrabban a háztartási tisztítószerek, az emberi gyógyszerek és a szén-monoxid állnak.

Az Anses által a 2014 és 2020 közötti időszakban gyűjtött adatok szerint 9100 esetben volt szükség sürgősségi osztályra szállításra, és 3800 alkalommal kórházi kezelésre került sor.

A tisztítószerek közül a mosószer, különösen a folyékony mosószer kapszulák, jelentették a legnagyobb veszélyt a 15 év alatti gyermekek számára.

A gyógyszerek között az ibuprofen, az aszpirin, a paracetamol, az antidepresszánsok és a szív- és érrendszeri gyógyszerek okozták a legtöbb és legkomolyabb mérgezést a hat év alatti gyermekeknél.

A szén-monoxid mérgezés veszélye is fennáll, amely a fűtésre használt készülékekből származhat, ha azok nem megfelelően karbantartottak vagy helytelenül vannak beszerelve.

A sűrgősségi osztályokon a legtöbb esetben csípések miatt fordulnak meg a gyermekek, de előfordult, hogy kisgyermekek kannabiszt nyeltek le, a vizsgált hat év alatt 250 ilyen eset történt.