Magyar Nemzet: Az olasz maffiával üzletelhetett a Lánchíd-botrány kulcsfigurája

A Lánchíd-botrány számlagyárosaként ismertté vált Víg Mór neve felmerült az olasz maffia, az 'Ndrangheta elleni nyomozásban, mint egy olyan cég vezérigazgatója és egyedüli részvényese, amely többször is előkerült a budapesti szálak kapcsán.

Víg Mór, aki korábban ügyvédként tevékenykedett, egy olyan cég élén állt, amelyet az 'Ndrangheta egyik magyarországi, budapesti vállalkozásaként azonosítottak. A Magyar Nemzet információi szerint Víg Mór és egy másik ügyvédnő is érintett lehet az ügyben, akit már őrizetbe is vettek, de jelenleg szabadlábon védekezik. Az ügyvédnő azt állítja, hogy ő csupán áldozat, és a valódi szálakat egy másik, a hatóságok által is ismert személy mozgatja.

Az 'Ndrangheta, amely a világ második legnagyobb maffiaszervezeteként ismert, ellen 2017 óta folyik nyomozás Olaszországban. A bűnszervezet pénzmosási ügyei kapcsán négy budapesti cég üzleti tevékenységét és bankszámláit zárolták.

A Veritas Menedzsment Kft. neve is felmerült ebben az összefüggésben, a Privát Kopó bűnügyi portál tavalyi cikkében említették, hogy a cég neve többször is előkerült titokban rögzített hangfelvételeken. A cég célja egy ománi befektetői csoport megtévesztése volt, amelynek formális ügyvezetője Baxter Kenneth David, tényleges vezetője pedig Gaetano Loschiavo volt. A Privát Kopó szerint a cég jelentős adótartozást halmozott fel, és 2019 augusztusában kényszertörlési eljárást kezdeményeztek ellene. A cég vezetését fél évvel korábban átadták a GattobInc Zrt.-nek, melynek Víg Mór volt az egyedüli részvényese és vezérigazgatója.

A cikk nem tér ki rá, de érdemes megemlíteni, hogy a magyar üzleti életben más nagyvállalkozók is terjeszkednek, mint például Tiborcz István, aki a magántőkealapok és állami támogatások segítségével vásárolt meg egy jelentős mezőgazdasági és erdőgazdálkodási vállalatot. Tiborcz István 2024 elején vásárolta meg az olasz tulajdonosától a Drawa Mezőgazdasági és Erdőgazdálkodási Kft.-t, amely az agráriumban szinte mindennel foglalkozik, és a felvásárlást a Tiborczhoz kötődő Főnix Magántőkealap hajtotta végre. Az ügylet részletei nem publikusak, de a Főnix magántőkealap állami támogatásban is részesült a koronavírus-járvány kitörése után. Az állami MFB Bank 50 milliárd forintnyi tőkét pumpált az alapba, amelynek többsége a kormányhoz közel álló vállalatok piachódítását szolgálja. Tiborcz további terjeszkedésre készülhet az agráriumban, és e szerint alakítja a cégstruktúrát is. A Drawa megszerzése egy nagy lépés az agrárbáróság felé.

Az olaszországi események mellett érdemes megemlíteni, hogy Lampedusa szigetén, amely a földközi-tengeri migráció egyik legfontosabb állomása, 51 év után született gyerek, egy bevándorló kislány, akit Maria névre kereszteltek. A szigeten utoljára 1970-ben született gyerek, így Maria születése rendkívüli eseménynek számít. A kislányt díszpolgárságban részesítik, és egy játszóteret is elneveznek róla. Maria édesanyja éppen másik két gyerekével kelt át a Földközi-tengeren, amikor megindult a szülés, és mivel már nem tudták máshova szállítani, a kikötőhöz közeli egészségügyi központban jött világra. A család jelenleg Szicíliában él, és a kislány édesapját, aki Franciaországban tartózkodott, nemrég találták meg a hatóságok, így a család egyesülni tudott.