Legyen óvatos, anyamedvét láttak kóborolni a Bükkben

A Heves vármegyei településeken a kirándulók és a helyiek is medve jelenlétét észlelték. A Bükki Nemzeti Park szerint a barna medvék már 2008 óta élnek a területen.

Szilaspogony közelében egy magányosan kószáló példányt és egy hárombocsos anyamedvét is megfigyeltek nemrég. A helyi lovakat is megriasztotta az egyik medve, és a kirándulók rendszeresen találkoznak medvenyomokkal, valamint kaparásnyomokkal a fák törzsén.

Három héttel ezelőtt a Bükki Nemzeti Parkhoz is érkezett bejelentés medveészlelésről. Gombkötő Péter, a park zoológiai szakreferense szerint Ivád község határában is láttak medvenyomokat, és valószínűleg Szentdomonkos közelében ugyanannak az egyednek a nyomaira bukkantak.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága és az Egererdő Zrt. korábban figyelmeztetéseket adott ki, amelyekben arra kérték az embereket, hogy fokozott figyelemmel kiránduljanak és közlekedjenek a Bükk területén.

Mit kell tenni, ha medvével találkozunk?

A park igazgatósága összefoglalót adott ki arról, hogyan viselkedjünk, ha medvével találkoznánk. A javallatok között szerepel, hogy ha az állat nem vett észre minket, halkan, a medvét szemmel tartva távolodjunk el. Ha a medve két lábra áll, az csak a jobb tájékozódás érdekében történik. Ha észrevesz minket, ne próbáljuk elzavarni, ne nézzünk a szemébe, ne fordítsunk neki hátat, és ne próbáljunk meg elfutni, mert gyorsabb nálunk. A teljes viselkedési útmutató a park honlapján érhető el.