Stílus és gyűlölet

Üdv mindenkinek az egyelőre esős májusban! Ez a Reggel 4 hírlevél (nem az egyetlen), benne az elmúlt nap főbb híreivel.

Magyar Péter tüntetésére a Magyar Péter-stílusban öltöző tüntetőket várják, és a pártja Erzsébetvárosban, Újbudán és a XVIII. kerületben indít polgármesterjelöltet. Gyurcsány Ferenc szerint Magyar Péter szereplései a gőgről, kizárólagos hitről, megbélyegzésről és indulatkeltésről szólnak. Dobrev Klára szerint előrehozott választások jöhetnek, ha Orbán kisebbségbe szorul. A közmédia énekelve kér minden tiszabőit, hogy "szavazzon a Bíró Zoltánra" a Megafon-szerű videókban. A Médiatanács megbüntette Sebestyén Balázsékat, mert "a rasszizmust humorforrásként használták": 800 ezer forintot kell fizetniük.

Novák Katalin három titkárnője mellett egy gazdasszonyt is foglalkoztat majd, aki havi 700 ezer forint bruttót kap. Menczer Tamás szerint a NATO hatalmas lépésekkel visz bele minket a háborúba. Lázár János egy videón azt mondta Szentkirályi Alexandrának, hogy "Pénzem kevés van, úgy látom, te képes leszel elszedni".

Az üzemanyagárak rendkívüli árváltozással tovább esnek: a gázolaj ára egy hónap alatt 40 forintot csökken, a benzinár pedig március végi szintre kerül. A felsőoktatási béremelésre nem ad pénzt az állam, és az inflációkövető bérezés jogszabályilag lehetetlen az államtitkár szerint. A rendőrség megtagadta a nyomozást a Mátrai Erőmű állami visszavásárlásával kapcsolatos iratok kiadásának ügyében. Bácsszőlős fideszes polgármestere, Szarvas Róbert állítólag azért káromkodott Hadházy Ákossal, mert vécére kellett mennie.

Salman Rushdie megírta a megkéselésének történetét, és reméli, hogy övé lehet majd az utolsó szó. Az Amerika-szerte zajló egyetemi tüntetéseken összecsaptak a palesztinbarát és Izrael-párti tüntetők. A Mi Hazánk majálisán náci karlendítés közben fotózkodtak páran, Novák Előd szerint ez "belefér a jogszabályok szerint". A TEK egy 15 éves érdi fiúért ment el, aki TikTokon fenyegetőzött egy mecset megtámadásával.

Emmanuel Macron szerint minden nacionalista európai párt titkolt "brexista" és nem érdekük, hogy az EU meghatározó világpolitikai tényező legyen. Ilaria Sali olasz antifasiszta aktivista EP-kampányát távollétében apja indította el Magyarországon. A fentanil, egy szintetikus opioid, teljesen tönkre vágta a Közép-Amerikában az ópiummák kereskedelmét. A Gazpromnál 6,86 milliárd dolláros veszteség keletkezett, az árbevétel pedig felére zuhant. Az arizonai szenátus megszavazta az 1864-es abortuszt tiltó törvény hatályon kívül helyezését.

„Sajnos a szövetségi kapitány egy bohóc” – mondta Galló Vilmos válogatott hokis a főnökéről, miután kikaptak a románoktól, de azóta bocsánatot kért. A szerb elnök Magyarországgal közösen rendezne olimpiát. Először neveztek ki női edzőt német harmadosztályban szereplő focicsapat élére.