Adó-visszatérítés rákszűrésért

Magyarországon a 45-65 év közötti nők csupán 30-40 százaléka él az ingyenes emlő- és méhnyakrákszűrés lehetőségével, pedig a szűrővizsgálatok árának egy része visszaigényelhető adó-visszatérítésként.

A Global Cancer Observatory adatai szerint 2022-ben Magyarországon 964 méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizáltak, és 482 halálesetet regisztráltak, ami 100-zal több a Semmelweis Egyetem két évvel korábbi adataihoz képest. A betegséget leggyakrabban 30-35 éves korban ismerik fel, gyakran már előrehaladott állapotban. Az emlődaganatok esetében évente 8500 diagnosztizált beteg és 2200 haláleset fordul elő.

Az ingyenes emlőszűrés 2002 óta érhető el kétévente a 45-65 év közötti nők számára, de a lehetőséget mégsem használják ki kellő mértékben. A népegészségügyi szakemberek szerint a 40 évnél idősebb nőknél az emlőrák miatti halálozások legalább 16 százaléka megelőzhető lenne a mammográfiás vizsgálattal.

Az OTP Egészségpénztár adatai alapján a tagok több mint fele nő, és ők tudatosan figyelnek egészségük megőrzésére. 2023 első negyedévében 18 millió forint értékben vettek igénybe nőgyógyászati szűrővizsgálatokat, míg 2024-ben ugyanezen időszakban ez a szám majdnem megduplázódott. A mellrákszűrésre költött összeg is növekedett: 2023 első negyedévében 8 millió forint, 2024-ben pedig 11 millió forint.

Az OTP Egészségpénztár és a Foglaljorvost.hu időpontfoglaló felület segítségével a tagok könnyebben juthatnak el a megfelelő orvoshoz vagy szakrendelésre. A szolgáltató partnerek sok esetben 5-35 százalékos árkedvezményt is biztosítanak. Az adó-visszatérítés maximális összege évente 150 ezer forint lehet, amely az orvosi javaslatra végzett szűrővizsgálatok árának 10 százalékát is magában foglalja, mint például a méhnyakrák és az emlőrák szűrését. Budai József, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a befizetések 20 százalékán túl visszaigényelhető az orvosi javaslatra végzett szűrővizsgálatok árának 10 százaléka is.