A Tesla Cybertruck bemutatója Budapesten

A Tesla Cybertruck, a vállalat elektromos pickupja, június közepén érkezik Budapestre, ahol a Tesla Váci úti szalonjában személyesen is megtekinthető lesz.

A Tesla 2019-ben mutatta be a Cybertruckot, amelynek gyártása az eredeti tervek szerint 2021-ben kezdődött volna, de csak 2023 végére fejeződött be. A különleges megjelenésű jármű egyelőre csak az Egyesült Államokban érhető el, de néhány bemutató darab már Európába is eljutott.

Ezek a bemutató autók huszonnégy európai városban lesznek láthatók, és a roadshow részeként a magyar fővárosban is megcsodálhatják az érdeklődők. A Cybertruck június 12. és 15. között lesz megtekinthető a Tesla Váci úti szalonjában, azonban a látogatáshoz előzetes regisztráció szükséges.

A Tesla még nem nyilatkozott a Cybertruck hivatalos európai forgalmazásáról, ami a szigorúbb gyalogosvédelmi előírások és a jármű nagy tömege miatt nem is lenne egyszerű feladat. Az elektromos pickup eredetileg 40 000 dolláros áron került volna piacra, de végül 60 990 dolláros alapáron debütált. A jármű hossza 5,8 méter, tömege pedig közel 3,1 tonna.

A Cybertruck tömege tovább növekszik, ha a vásárló a 47 kWh kapacitású és 270 kilogramm tömegű hatótávnövelő "powerbanket" is megrendeli, amivel a jármű tömege meghaladja a 3,5 tonnát. A pickupban egy 123 kWh-s akkumulátor található, amely alapból 510-545 kilométeres hatótávot biztosít, a range extenderrel kiegészítve pedig akár 700-750 kilométeres távolságot is képes megtenni.

A legmagasabb teljesítményű változat, a Cyberbeast, 99 990 dollárba kerül, és mindössze 2,6 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h sebességre, végsebessége pedig 210 km/h.

A Reuters értesülései szerint a Tesla a korábbi tervekkel ellentétben nem alkalmaz egy fontos autógyártási innovációt, a gigacastingot, amely az autók alvázát egyetlen darabból állította volna elő, ezzel csökkentve a gyártási költségeket. Ez a lépés arra utalhat, hogy a cég rövid távon csökkenti a kiadásait, mivel az elektromos autók iránti globális kereslet növekedése lassul, és a vállalat alkalmazottainak több mint tizedét elbocsátották, valamint top menedzserek is távoztak a cégtől. A Tesla részvényárfolyama idén 28 százalékot esett.

A Villanyautósok oldalának összehasonlítása szerint, bár a Tesla Cybertruck bemutatója Budapestre érkezik, a magyar elektromosautó-töltési díjak a régiós átlaghoz képest magasabbak. Az otthoni töltés díja Magyarországon 70 forint, ami némileg alacsonyabb (-4%) a környező hat ország átlagánál. A Tesla Supercharger hálózatában viszont a töltési díj Magyarországon 10%-kal magasabb, míg a MOL Plugee esetében ez a különbség 36%-ot tesz ki. A helyi szolgáltatók árai középmezőnyben helyezkednek el, három országban olcsóbban, háromban pedig drágábban tölthetnek a villanyautósok, mint Magyarországon.