A parkolókban való közlekedés szabályai

A nagy áruházi parkolókban történt koccanások kapcsán a rendőrség felhívja a figyelmet: a parkolókban nem a közutakon megszokott szabályok érvényesek.

A közlekedési szabályok a nagy áruházi parkolókban eltérnek a közutakon megszokottól. A parkolók nem minősülnek közútnak, így a KRESZ szabályai nem alkalmazhatók. A parkolókban a legfontosabb, hogy óvatosan és lassan vezessünk, különös tekintettel egymás biztonságára.

A rendőrség tapasztalatai szerint a délutáni csúcsidőben, 16 és 19 óra között gyakoriak a balesetek, mivel sokan a megszokott KRESZ szabályokat követik, amelyek azonban nem érvényesek a parkolókban. A szupermarketek parkolóiban nincs érvényben a jobbkéz-szabály, és senkinek nincs elsőbbsége a másikkal szemben, amíg a forgalmat nem hivatalos táblák irányítják és a sávokat a közlekedési szabályoknak megfelelően festik fel.

A rendőrség egy konkrét ütközés kapcsán kifejtette, hogy a bevásárlóközpontok parkolóiban, útburkolati jelek hiányában, a jobbra tartási kötelezettség megszűnik, és a jobb- és baloldali forgalmi sávokat sem lehet megkülönböztetni. Ezen helyeken a tolató autónak nincs elsőbbsége.

A tolatás szabályairól a rendőrség a következőket tájékoztatja: hátramenetet csak úgy szabad végezni, hogy az ne akadályozza a többi jármű és a gyalogosok közlekedését. Azonban a parkolóhelyre történő beálláshoz szükséges hátramenet megengedett, ha az csak rövid ideig zavarja a forgalmat és nem veszélyezteti a járműveket. Amennyiben szükséges, a járművezetőnek gondoskodnia kell egy irányító személy közreműködéséről, aki folyamatosan látja a jármű mögötti területet és kapcsolatban van a vezetővel.