A jogi-szabályozási megfelelés versenye

Egyre több vállalatvezető ismeri fel, hogy a jogi megfelelés milyen kihívásokat jelent, és hogy az üzleti, jogi és IT területek összehangolása nélkülözhetetlen a helyes döntések meghozatalához. A vállalati adaptáció a külső jogi-szabályozási környezethez mára versenyképességi tényezővé vált, és a legaltech elengedhetetlen eszközzé a jogi eligazodásban és a jogszerű megoldások kidolgozásában. A Portfolio Megyeri Andreát és Cseh Balázst, a Wolters Kluwer Hungary Kft. szakértőit kérdezte a témában.

A digitális megfelelés, vagyis a digitális gazdaság külső megfelelési környezetének feltérképezése és a jogszerű vállalati működés számára releváns megfelelési pontok kijelölése komplex feladat, amely figyelembe veszi a vállalkozások sajátos kultúráját és működési gyakorlatát. A digitális gazdaság globális jellegéből adódóan a hazai jogi elvárások mellett az uniós szabályrendszert és más nemzetközi megfelelési elvárásokat is figyelembe kell venni.

A digital compliance és a legaltech együttesen biztosítja a szabályozási környezetben történő eligazodást és az adaptációt. A legaltech eszközök kiválasztásában rejlő kihívás a digitális gazdaság üteméből adódó időnyomásban gyökerezik, és a vállalati mesterséges intelligencia rendszerek alkalmazása is megjelenik ezen a területen.

A mesterséges intelligencia projektek a teljes vállalati működésre hatással lehetnek, és a vállalatvezetőknek meg kell érteniük, hogy az innováció és megfelelés között nem áll fenn tényleges ellentét. A mesterséges intelligencia helyes vállalati felfogása az üzleti célok technológia általi kiterjesztését jelenti.

A digital compliance segít eligazodni a digitális gazdaságban, és a legaltech csökkentheti a lassú gondolkodással járó energiaigényt. A digital compliance és a legaltech egyensúlyt teremthet a jogi-szabályozási megfelelés és a jogszerű működés között.

A Digital Compliance by Design&Legaltech Konferencia a jogi-megfelelési kiindulópontokat veszi számba, és a vállalati és hatósági szempontokat, valamint a mesterséges intelligencia szerepét tárgyalja. A konferencia délutáni részében a digitális piacok fejlődését és a szabályozási aktualitásokat, mint például az egyenlő hozzáférést biztosító webdesign, a marketingtechnológiák, a datagovernance és a kiberbiztonság kérdéseit helyezik fókuszba.