Álommeló vagy kihívás? 60 nap ágyban fekvés 7 millió forintért

A Német Űrkutatási Központ (DLR) 18 ezer euró, azaz több mint 7 millió forintért keres jelentkezőket egy különleges kísérlethez, melyben a résztvevőknek 60 napot kell ágyban tölteniük.

Az idén ősszel kezdődő kutatás során 12 személyt választanak ki, akiknek 88 napot kell eltölteniük a kölni kutatóintézetben, ebből 60 napot ágyban fekve. A kísérlet célja az űrhajósokat érő káros hatások, mint például az erőteljes szédülés vagy a koordinációs zavarok reprodukálása. A résztvevők ágya hat fokban lesz megdöntve, hogy a fejük alacsonyabban legyen a lábukhoz képest, ezáltal utánozva az űrben tapasztalható folyadékeltolódást. A tudósok így vizsgálják a káros hatásokat és azok lehetséges ellenszereit.

A kísérlet alatt a résztvevőknek számos orvosi vizsgálaton kell átesniük, és minden tevékenységet, beleértve az evést és a szabadidős foglalkozásokat is, fekve kell végezniük. Egyágyas szobákban helyezik el őket, és kiegyensúlyozott, pontosan kimért ételeket kapnak. Emellett rendelkezésükre áll egy társalgó is, ahol például társasjátékozhatnak vagy tévézhetnek. A 60 napos fekvés után két hét rehabilitáció következik, amely során fizioterapeuták és edzők segítségével próbálják visszafordítani a kísérlet fizikai hatásait.

A DLR már a 80-as évek óta végez hasonló kutatásokat, és a résztvevőket földi űrhajósnak nevezik, mivel valódi kihívásokat teljesítenek. A vizsgálatban résztvevők bőséges pénzt és különleges élményt kapnak.

A jelentkezőknek azonban számos feltételnek kell megfelelniük:

  • Nem dohányozhatnak,
  • Egészségesnek kell lenniük,
  • 24 és 55 év közötti korosztályból kell érkezniük,
  • 153 és 190 centiméter közötti magassággal kell rendelkezniük,
  • 18 és 30 közötti testömegindexszel (BMI) kell bírniuk, továbbá
  • A német nyelvtudás is követelmény.

(Világgazdaság)