Zelenszkij meneszti az ukrán haderő egyik vezetőjét

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök április 26-án menesztette Olekszandr Jakovecet, a Támogató Erők parancsnokát.

Olekszandr Jakovec, aki március 4-én kapta meg a Támogató Erők parancsnoki megbízatását, mindössze két hónapot töltött el a pozíciójában. Korábban is a Támogató Erők kötelékében dolgozott, főként adminisztratív feladatokat látott el. Jakovec azonban nem marad feladat nélkül, hiszen az elbocsátása után azonnal kinevezték Ukrajna Különleges Szállítási Szolgálatának vezetőjévé, ezzel egyidejűleg Bohdan Bondart is elbocsátották, aki 2022 márciusa óta töltötte be ezt a pozíciót.

A Különleges Szállítási Szolgálat az ukrán védelmi minisztérium alárendeltségében működik, és feladatai közé tartozik az országos közlekedési rendszer infrastruktúrájának kiépítése, karbantartása és védelme, valamint az Ukrán Fegyveres Erők és más katonai egységek működésének támogatása békeidőben és különleges helyzetekben.

Jakovec 1992-ben kezdte meg katonai karrierjét, és részt vett a Donbaszban zajló ukrán terrorellenes műveletekben, amelyekért több kitüntetést is kapott.

Az ukrán kormányzat áprilisban hozzálátott a katonai vezetés átalakításához, és több új kinevezést is bejelentettek a déli, a keleti és a nyugati hadműveleti parancsnokságokban.