A szerb elnök még jobban megdolgoztatná az egyébként alulfizetett alkalmazottakat

Csak a lakosság kegyeit keresik – így reagált a szerb elnök arra a montenegrói felvetésre, hogy a napi munkaidőt hét órára csökkentik. Aleksandar Vucsics szerint még a heti 40 óra is kevés, és amíg ő marad hatalmon, nem fog felmerülni a munkahét lerövidítése.

A szerb foglalkoztatottak, akik egyes felmérések szerint szinte a legtöbbet dolgoznak Európában, nem számíthatnak arra, hogy a jelenlegi elnök, Aleksandar Vucsics alatt csökken a munkaidő. Vucsics egyértelművé tette, hogy amíg ő az elnök, és befolyása marad a törvényhozás többségi pártjában, a 40 órás munkahét nem fog rövidülni. „Magyarázza el valaki, hogyan lehet 35 óra alatt elvégezni ugyanazokat a feladatokat, mint 40 óra alatt” – érvelt az elnök, majd hozzátette, hogy még ennél is többet kell dolgozni.

A montenegrói kezdeményezés, amely a heti munkaidőt 40-ről 35 órára csökkentené, Vucsics felháborodását váltotta ki. Milojko Spajics kormányfőjelölt már egy éve belengette ezt az ötletet, és most, száznapos kormányzása után ismét felidézte, hogy a montenegrói munkavállalók több mint 42 órás munkahete az egyik leghosszabb Európában. Spajics politikai tömörülése, az Európa Most Mozgalom nevében a napi munkaidő csökkentését javasolja 8-ról 7 órára.

Magyarországon a teljes munkaidőben foglalkoztatottak átlagosan heti 40,4 órát dolgoznak, ami valamivel kevesebb az EU 40,6 órás átlagánál. A legrövidebb átlag munkaidő Európában a holland: heti 33,2 órával.

Vucsics cinikusan üzente, hogy az ő megbízatása hamarosan lejár, és az embereknek olyan utódját kell választaniuk, aki boldogan henyél, miközben az ország felvirágzik. „Indítsunk charter járatokat a Maldívokra és a Seychelle-szigetekre, és utazzon el mindenki, aki még nem járt arra” – kedélyeskedett, majd komolyra fordítva a szót megerősítette, hogy ebből 2027-ig, mandátumának lejártáig nem lesz semmi.

Az ellenzéki pártok Vucsics elképzelésére reagálva kritikával illették az elnököt. Borko Sztefanovics szerint csak Törökországban dolgoznak többet a szerbeknél, miközben a kereset tekintetében a szerb alkalmazottak a lista végén kullognak. Sztefanovics szerint a kijelentés nem meglepő egy olyan embertől, aki soha nem dolgozott, de kitartóan érvel az olcsó munkaerő politikája mellett, amely modern rabszolgákká silányítja az embereket.

Egy másik ellenzéki képviselő szerint Vucsics komája és társasága két utasszállítón repült Velencébe 50. születésnapjának megünneplésére, ami alsó hangon 2–3 millió euróba került.

Szerbiában az átlagkereset nem arányos a munkahelyen eltöltött idővel, a nettó bér 811 eurónak, napi árfolyamon átszámítva 317 ezer forintnak felel meg, és a vasárnapi munkavégzésért nem jár kiegészítés. Magyarországon a nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 402 500 forint a KSH februári adatai szerint.

A szerb kis- és közepes vállalkozások termelékenysége csaknem négyszer alacsonyabb az uniós átlagnál, míg a nagyvállalatok esetében valamivel jobb az arány. Nyugaton a négynapos munkahetet tesztelik, Szerbiában viszont továbbra is minden nap dolgoznak, beleértve a vasárnapot és az ünnepnapokat is. A vasárnapi munka visszaszorítása javítana az összképen – véli Mario Reljanovics, egy jogi intézet kutatója.