Mikola Szolszkij, az ukrán mezőgazdasági miniszter korrupciós botránya

Az ukrán bíróság letartóztatási parancsot adott ki Mikola Szolszkij mezőgazdasági miniszter ellen, aki állami földterületek illegális megszerzésével vádolva, akár hosszú börtönbüntetésre is számíthat.

Mikola Szolszkij ellen a vádak szerint 291 millió hrivnya (2,7 milliárd forint) értékű állami földterület illegális megszerzése miatt indult eljárás, amelyet agrárholdingja részére szereztek meg. A miniszter csütörtökön benyújtotta lemondását a korrupciós botrány következtében, azonban a parlamentnek még jóvá kell hagynia azt.

Szolszkij tagadja a vádakat, és állítása szerint a neki tulajdonított jogsértéseket még minisztersége előtt, 2017 és 2021 között követte el. Ő az első miniszter Volodimir Zelenszkij elnöksége alatt, akit hivatalosan is gyanúsítottként azonosítanak egy korrupciós ügyben.

A bíróság döntése értelmében Szolszkij június 24-ig marad előzetes letartóztatásban, és az ügyészség szerint a miniszter akár 12 éves börtönbüntetést is kaphat. A vádak szerint Szolszkij nem csak a már említett földterületet szerezte meg törvénytelenül, hanem további 190 millió hrivnya (1,8 milliárd forint) értékű földterület megszerzésére is kísérletet tett.

Az ügyészség állítása szerint a földterületeket két állami vállalattól vették el jogellenesen, majd háborús veteránoknak adták át, akiknek feltétele volt, hogy bérbe adják azokat magánvállalkozásoknak.

Zelenszkij elnök, az Európai Unióhoz való csatlakozás reményében, tavaly óta fokozottan harcol a korrupció ellen. Ebben a keretben már leváltotta Olekszij Reznyikov korábbi védelmi minisztert is, amikor az korrupciós ügybe keveredett.

A letartóztatást elrendelő bíró 75,7 millió hrivnya (700 millió forint) óvadékot állapított meg Szolszkij számára, aki ezt az összeget kifizetve szabadlábon védekezhet, de nem beszélhet az ügy gyanúsítottjaival és tanúival, illetve át kell adnia útleveleit a hatóságoknak. A Zelenszkij elnök leggazdagabb tisztviselőjeként számon tartott Szolszkijnak két hónapja van kifizetnie ezt az összeget.

Kijev uniós piachoz való csatlakozása az európai agrárszektor képviselőiből váltott ki heves ellenállást, akik az EU-s piacra beáramló olcsó ukrán gabona távoltartásáért tüntettek. A mezőgazdaságért felelős kijevi miniszter, Mikola Szolszkij többször megértésre szólította fel az uniós gazdákat, azonban a jövőben mással kell tárgyalniuk az európai mezőgazdászoknak.