A kabuli kivonulás rejtélyei: új felvételek kerültek elő

Joe Biden elnökségének egyik legnagyobb kihívása az afganisztáni kivonulás volt, amely jelentős népszerűségvesztést okozott számára. A kivonulás zűrzavaros módja és a tálibok gyors előretörése mellett a kabuli reptéren történt robbanás is súlyos árnyékot vetett az eseményekre. A CNN által megszerzett új bizonyítékok és tanúvallomások azonban kétségbe vonják a Pentagon korábbi vizsgálatainak eredményeit.

  1. augusztus 26-án a Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtérnél történt robbanás során 170 afgán és 13 amerikai katona vesztette életét. A CNN által megszerzett felvételek és tanúvallomások alapján úgy tűnik, hogy az események során nem csak szórványos lövöldözés, hanem intenzív tűzharc is zajlott, amely során az amerikai katonák is tüzet nyitottak. Egy afgán orvos megerősítette, hogy több sebesültből távolított el lövedékeket, és a kórházi személyzet is többtucatnyi lőtt sebesülést regisztrált.

A Pentagon szerint a robbanás után nem alakult ki nagy lövöldözés, az amerikai és brit csapatok csak figyelmeztető lövéseket adtak le. Azonban a CNN által megszerzett GoPro-felvételen legalább tizenegyszer lőnek, összesen négy percen át, ami ellentmond a Pentagon jelentésében szereplő három lövéssorozatnak. A felvételeken nem látható, ki lő kire, de a katonák fedezékbe menekülése és a fegyverropogás hallható.

A Pentagon szóvivője elmondta, hogy nem kerestek meg afgánokat a jelentés készítésekor, mivel az amerikai műveletekre fókuszáltak. A CNN által megkérdezett szakértők szerint a felvételen nincs nyoma manipulációnak, és összesen 43 lövést számoltak össze.

A CNN beszámolója szerint a Pentagon jelentésében nem esik szó a videóról, és nem világos, hogy a védelmi tisztviselők mennyit láthattak belőle. A brit védelmi minisztérium csak annyit ismert el, hogy katonái nem lőttek civilekre, csak figyelmeztető lövéseket adtak le. A CNN korábban 19 afgán túlélővel beszélt, akik szerint a robbantás után valakik lőttek a sebesültekre. Egyikük, a 16 éves Nazir szerint emberekre céloztak, míg Núrullah Zahel szerint a menekülőkre lőttek. Szaid Ahmadi doktor több lőtt sérültet látott el, és fenyegető telefonhívást is kapott, amelyben arra szólították fel, hogy hagyja abba a lövedékek okozta sebesülések rögzítését.

A Pentagon által nyilvánosságra hozott információk hiányosságai és a kongresszusi meghallgatáson elhangzottak alapján kérdéses, hogy ki lőtt kire a robbanás után. A CNN által megszólaltatott katonák egy része szerint a tengerészgyalogosok visszalőttek, míg mások szerint nem. Egy túlélő, Christian Sanchez beszámolója szerint a robbanás után ő maga is visszatüzelni kezdett, amikor rájött, hogy valaki lő rá.

A cikk végén egy amerikai katonai túlélő idézete olvasható, aki szerint a katonai vezetés azt állítja, hogy a szemtanúk által látottak nem felelnek meg az igazságnak, és arra szólítják fel őket, hogy hallgassanak az eseményekről.