Trump és Orbán közös harca a szabadságért

Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok volt elnöke és republikánus elnökjelölt rövid videóüzenetben szólalt meg a CPAC Hungary konferencián, ahol kifejezte várakozását, hogy újra együtt dolgozhasson Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel.

Az előző évekhez hasonlóan idén is Donald Trump videóüzenetével kezdődött a CPAC Hungary konferencia második napja. A korábbi elnök egy „epikus küzdelemről” beszélt, amely országaink felszabadításáért zajlik bizonyos „gonosz erők” ellen, akik el akarják venni a kultúránkat, a szuverenitásunkat és az életmódunkat. Trump büszkeségét fejezte ki, hogy elnökként együtt dolgozhatott Orbán Viktorral, akit nagyszerű embernek nevezett, és kiemelte, hogy mindketten sikeresen harcoltak az illegális bevándorlással szemben, munkahelyeket teremtettek és megvédték országuk kultúráját, beleértve a zsidó és keresztény értékeket is. A volt elnök optimistán nyilatkozott arról, hogy alig várja, hogy újra szorosan együtt dolgozhasson Orbán Viktorral, miután leteszi az elnöki esküt az Egyesült Államok 47. elnökeként. Trump beszédét azzal zárta, hogy a konzervatívok meg fogják nyerni a harcot a kommunisták, marxisták és fasiszták ellen, és helyreállítják a konzervativizmus és a józan ész uralmát a világban, hűek maradva az elveikhez és félelmet nem ismerve védelmezve értékeiket.

A CPAC Hungary konferenciát az Alapjogokért Központ szervezi, amelyet közpénzzel támogatnak, és idén harmadik alkalommal rendezték meg. A konferencia főszónoka minden évben Orbán Viktor miniszterelnök. Az amerikai Republikánus Párt (szélső)jobb szárnya által szervezett éves szuperkonferencia magyar kiadását először 2022-ben rendezték meg. Az elmúlt években a konferenciára nem sikerült egyetlen vezető amerikai vagy nyugat-európai politikust sem elhozni, Donald Trump és Tucker Carlson műsorvezető is csak videóüzenetben köszöntötték a résztvevőket.

A konferencia első napján Orbán Viktor nyitóbeszédében a jogállamiságot hangsúlyozta, kijelentve, hogy ő még ha akarná sem tudná befolyásolni a magyar bíróságok döntéseit. A miniszterelnök mellett Kocsis Máté, a Fidesz-frakcióvezető és Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter is felszólalt, előbbi a szuverenisták és a globalisták harcáról, utóbbi a Kínával szembeni védővámokról beszélt. A 2024-es CPAC Hungary konferencián panelbeszélgetések is helyet kaptak.

A konferencia második napjának megnyitója Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédével kezdődött, aki a NatCon brüsszeli tiltása kapcsán arról beszélt, hogy ismét Magyarország a szabadság hazája Európában. Mindezt 14 évnyi konzervatív kormányzással érték el, és reményét fejezte ki, hogy a választásokon ismét megvédhetik a normalitást. Gulyás Gergely beszédében kiemelte, hogy Budapest a szabadság városa volt 1848-ban, 1956-ban és 1989-ben is, és hogy az Európai Unióban Magyarország képviseli a szabadságot. A miniszter szerint Európában veszélyben van a szabadság, mert az Európát uraló liberális fősodor úgy gondolkodik a jogról, ahogy a kommunisták gondolkodtak, náluk a jog a politika szolgálóleánya. Gulyás Gergely az Egyesült Államokat fontos szövetségesnek nevezte, és optimistán nyilatkozott az amerikai konzervatívok esélyeiről. A miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország jó példával jár elöl, a mélyszegénységben élők számát több mint felére csökkentették, a minimálbér és az átlagbér jelentősen emelkedett, valamint több mint egymillió emberrel nőtt a foglalkoztatottak száma az elmúlt tizennégy évben. A konferencián Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök is felszólalt, és a CPAC Hungary oldalán látható leírás szerint a rendezvényen 1500 ember – köztük közel 200 külföldi döntéshozó, újságíró, influenszer – vett részt. Az idei CPAC-en Orbán Viktor már csütörtökön felszólalt, beelőzve Trumpot.

Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti listavezetője is megszólalt a konferencián, ahol a progresszív liberálisok által kiépített "új totalitarizmusról", az Európai Unió válságáról és a szuverenisták sikeres szabadságküzdelmének feltételeiről beszélt. Deutsch szerint a progresszívek a kommunistákhoz hasonló uralmat építettek ki, ahol a jogot "kizárólagos hatalmi törekvéseik szolgálólányává tették". A politikailag korrekt nyelvezetet kötelezővé tették, és agresszív ideológiai hegemóniát teremtettek. A változás az EU-ban akkor lehetséges, ha a júniusi EP-választáson a szuverenisták a lehető legtöbb mandátumot megszerzik, és erős együttműködést hoznak létre az EP-ben. Deutsch szerint a sikerhez az kell, hogy a szuverenisták minél több országban kormányzati pozícióba kerüljenek, mert "az erő velünk van". A CPAC Hungary második napján Deutsch Tamás hangsúlyozta, hogy "elzavartuk a kommunistákat, elbánunk velük is", és célul tűzte ki, hogy a június 9-i EP-választásokon a szuverenista erők a lehető legtöbb mandátumot szerezzék meg. A változáshoz szükséges erőt a mandátumok kétharmadában látja az EP-választásokon, és ígérte, hogy a Fidesz és a KDNP EP-képviselőin nem fog múlni az erős együttműködés kialakítása a szuverenista erők között. Deutsch kiemelte, hogy minden tagállamban le kell győzni a progresszív-liberális pártokat a változás érdekében. Beszédében kifejtette, hogy a progresszív liberálisok a kommunistákhoz hasonlóan totalitarizmust hoznak létre, de van egy újításuk: először az állami főhatalom legfontosabb elemeit kiszervezték a radikális aktivistáikból álló civil szervezetekhez, NGO-khoz, a mainstream médiához, tényellenőrökhöz és érzékenyítőkhöz, majd „a nyílt társadalom kommandók” kizárólagos hatalomgyakorlását jogilag is körül bástyázták. A politikus szerint „az emberek együttélésének természetes szövetét szétszabdalva” kijelölték a társadalom vezető erejét, amely mindenki máshoz képest többletjogosítványokkal rendelkezik. Deutsch Tamás megjegyezte azt is, hogy a progresszívek a jogállami vádaskodásaik árnyékában valójában felszámolják a jogállamot.

A CPAC Hungary konferencián Geert Wilders holland szélsőjobboldali politikus is felszólalt, aki az Európát elárasztó afrikai migránsokról, no-go zónákról, és Macron illetve Merkel mocsárról beszélt. Wilders, aki a Szabadságpárt vezetője, „nagyon bátor vezetőnek” nevezte Orbán Viktort, és reményét fejezte ki, hogy a többi európai politikus példát vesz a magyar miniszterelnök bevándorláspolitikájáról. Beszédében arra figyelmeztetett, hogy Afrika népessége négyszeresére, körülbelül ötmilliárdosra fog nőni a század végére, és a harmaduk Európába akar majd vándorolni, amit meg kell akadályozni. Wilders szerint az afrikai bevándorlók „semmivel sem segítik a társadalmainkat, hanem csak terhet helyeznek az európai országokra”. Az iszlámellenes politikus szerint Macron és Merkel veszélybe sodorták a nyugati civilizációt, amikor megnyitották Európa határait a migránsok előtt. Wilders pártja, a Szabadságpárt novemberben kisebb meglepetésre megnyerte a holland parlamenti választást, de a parlamenti többséghez szükséges 76 mandátumtól messze elmaradtak, és a többi párttal azóta sem sikerült megegyezniük egy kormánykoalíció felállításában, így Wilders egyelőre nem foglalhatta el a miniszterelnöki széket.