Szijjártó Péter a Kínai Nemzeti Nukleáris Vállalat vezetőivel tárgyalt

A világ növekvő áramigényét csak nukleáris energiával lehet hatékonyan, biztonságosan és környezetkímélő módon kielégíteni – osztotta meg véleményét Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter Facebook-oldalán keresztül tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a hűtési- és fűtési rendszerek, az ipari növekedés, valamint a közlekedés elektromos alapokra történő átállása miatt óriási mennyiségű áramra lesz szükség a jövőben. A miniszter szerint a nukleáris energia az, amely képes lehet ezt az igényt olcsón, hatékonyan és környezetbarát módon kielégíteni.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy Magyarország számára két fontos győzelem született Brüsszelben, amikor az Európai Unió fenntarthatónak ismerte el a nukleáris energiát, és amikor megakadályozták a nukleáris energiára vonatkozó szankciók bevezetését. A miniszter szerint ezek a fejlemények kiemelten fontosak a nukleáris energia jövője szempontjából.

A tájékoztatás szerint Kína az élen jár a nukleáris technológia fejlesztésében, és Magyarország is rendelkezik egy „teljeskörű nukleáris ökoszisztémával”, ami alapján Magyarország érdekelt a nukleáris együttműködésben. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a Kínai Nemzeti Nukleáris Vállalat vezetőivel folytatott tárgyalások megerősítették benne, hogy ez az együttműködés nem egyoldalú.