Javuló várakozások az építőiparban

A magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások 7,7 százalékos éves árbevétel-növekedéssel és 3,9 százalékos profitbővüléssel számolnak a K&H kkv bizalmi indexe szerint, ami az infláció mérséklődése miatt reálértéken az elmúlt évek legjobb kilátásait jelenti.

A K&H kkv bizalmi index a hazai cégek 12 hónapos várakozásairól ad képet, amely szerint az építőipar szereplői számítanak a legnagyobb bevétel és profitnövekedésre. Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés vezetője kiemelte, hogy a várakozások nagyjából megfelelnek a tavalyiaknak, de az infláció mérséklődése miatt a kilátások kedvezőbbek. Az előző negyedévihez képest csökkent a bevételcsökkenésre számító vállalatok aránya is, 17 százalékról 11 százalékra mérséklődött.

Az ipari cégek közül 10-ből 9 cég vár a 2023-asnál nagyobb bevételt az idén, átlagosan 8,2 százalékos árbevétel-növekedéssel. Ezzel szemben a kereskedelmi szektorban a cégek 15 százaléka számít árbevétel kiesésre, de összességében mégis 7,4 százalékos bevétel-növekedést várnak. A szolgáltató és a mezőgazdasági szektor szereplői 7,6, illetve 8,0 százalékos árbevétel-bővüléssel számolnak.

A profitnövekedés tekintetében az ipari cégek állnak a legjobban 5,4 százalékos várakozással, míg a kereskedelmi, mezőgazdasági és szolgáltató cégek profitvárakozásai rendre 4, 3,7 és 3,2 százalék. A beruházási hajlandóság stabil, a kkv-k 58 százaléka tervez beruházást a következő egy évben, leginkább informatikai beruházásokba (26 százalék), gépjárműpark megújítására (24 százalék), és berendezések korszerűsítésére (20 százalék).