A szívelégtelenség kezelésének új dimenziói Magyarországon

Magyarországon a szívelégtelenség miatti halálozás már a rákos megbetegedések halálozási arányával van egyensúlyban, ami kiemelt figyelmet és beavatkozást igényel a kezelés terén.

Körülbelül 200 ezer ember szenved szívelégtelenségben hazánkban, és ez a szám a 70 év felettiek körében különösen magas, ahol a prevalencia meghaladja a 10 százalékot. A betegség nemcsak az egészségügyi ellátórendszert terheli meg jelentősen, hanem a kórházi felvételek egyik fő okaként is számon tartják. A szívelégtelenség általi egyéves halálozás Magyarországon 17 százalékos, ami figyelemre méltóan magas arány.

A szívelégtelenség diagnosztizálása gyakran nem megfelelő, annak ellenére, hogy a betegség a felnőtt népesség 2 százalékát érinti, és a halálozási arány a gyakoribb ráktípusokéval egyenértékű. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora és a Magyar Kardiológusok Társaságának tiszteletbeli elnöke szerint a kezelés javítása érdekében szükség van a háziorvosok, kardiológusok és belgyógyászok részvételével történő felismerésre, valamint az alapellátást nyújtó központok és a szakosodott centrumok munkájának támogatására.

Az AI és a digitalizáció szerepe

A diagnosztika és az ellátás minőségének javítása érdekében fontos a széleskörű edukáció, a szakemberek képzése, a diagnosztikai eszközök elérhetőségének bővítése, valamint a centrumhálózat fejlesztése. Ebben jelentős szerepet kapnak a mesterséges intelligencia és a digitális egészségügyi eszközök, amelyek Magyarországon is egyre fontosabbá válnak.

Az MKT és az AstraZeneca közötti stratégiai együttműködés keretében a szívelégtelenség-centrumhálózat fejlesztése, a szakemberek képzése, a diagnosztikai módszerek támogatása és az AI megoldások kutatása és fejlesztése is terítékre kerül. Hans Sijbesma, az AstraZeneca regionális vezetője szerint a vállalat a kutatás-fejlesztés terén élen jár, és az AI valamint az adattudomány új megoldásokat hozott az egészségügy számos területén.

A nővérek továbbképzése

A szívelégtelenségre specializálódott nővérek képzése kiemelt jelentőséggel bír, mivel ők nemcsak az orvosok munkáját segítik, hanem önálló tevékenységet is végeznek, így csökkentve a hospitalizáció kockázatát. A nővérek a betegek kórházi elbocsátása utáni időszakban is fontos szerepet töltenek be.

A szívelégtelenség kezelése komplex ellátást és utánkövetést igényel, amelyhez országos lefedettségű centrumokra van szükség. A Magyar Kardiológusok Társasága célja, hogy a jelenlegi 20 szívelégtelenség-centrum fejlesztése mellett további centrumokat hozzanak létre, ahol dedikált csapatok fogadják a betegeket. Ebben a folyamatban a technológiai újítások, mint például a telemedicina, is kiemelt szerepet kapnak.