Magyarország és más államok közös üzenete a Hamásznak

Magyarország és tizenhét másik ország közös közleményben szólította fel a Hamász palesztin szélsőséges szervezetet, hogy engedje szabadon az összes elrabolt külföldi túszt.

A washingtoni közlemény szerint a 18 érintett ország, köztük Magyarország, az Egyesült Államok, Argentína, Ausztria, Brazília, Bulgária, Kanada, Kolumbia, Dánia, Franciaország, Németország, Lengyelország, Portugália, Románia, Szerbia, Spanyolország, Thaiföld és az Egyesült Királyság állam- és kormányfői nevében követelik a túszok azonnali szabadon bocsátását.

A közlemény kiemeli, hogy a túszok és a Gázai övezet palesztin polgári lakossága a nemzetközi jog védelme alatt állnak. Az aláíró országok azt is hangsúlyozzák, hogy a Hamász által elutasított részleges túszszabadon bocsátásról szóló megállapodástervezet egy azonnali és meghosszabbított tűzszünetet jelentett volna, ami elősegítette volna a humanitárius segélyek növelését és a gázai lakosok otthonaikba való visszatérését.

Az amerikai kormányzat egy magas rangú tisztségviselője szerint a Hamász részéről van némi nyitottság a tárgyalásokon, de a döntéshozók nem vesznek részt ezeken, hanem a Gázai övezetben, a föld alatt tartózkodnak a túszokkal együtt. Az illetékes hozzátette, hogy az izraeli részről elfogadott egyiptomi és katari közvetítéssel kidolgozott legutóbbi megállapodásjavaslatot Izrael támogatja, míg a Hamász hozzáállása nem volt konstruktív.

A túszok sorsa továbbra is kiszámíthatatlan. A tavaly október 7-én elhurcolt 253 túsz közül novemberben többeket elengedtek, de 133-an még mindig a Hamász fogságában vannak, és 36 ember halálát is megerősítették. Egy frissen megjelent videófelvétel alapján az izraeli-amerikai állampolgárságú Hersh Goldberg-Polint életben van. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint még egy magyar állampolgár is a Hamász fogságában van.

A Hamász egy politikai tisztségviselője szerint a szervezet hajlandó letenni a fegyvert, ha létrejön a kétállami megállapodás az 1967 előtti határok mentén, és Izrael kivonul a palesztin területekről, ebben az esetben hajlandóak kiadni az izraeli túszokat is.