Kisbolt tragédiája: a tulajdonos nem érzi magát bűnösnek

"Megértettem a vádat, de nem érzem magam bűnösnek" – ezt nyilatkozta T. József, a Baross utcai üzlet tulajdonosa, ahol 2021 decemberében leszakadt a túlterhelt galéria, és halálra zúzta az egyik vásárlót. A férfi ellen halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt indult eljárás, és az ügyészség 1 év fogházat kért rá 2 évre felfüggesztve.

A baleset 2021. december 28-án történt, amikor a fából készült galéria a felhalmozott áru súlya alatt összeomlott. Az eset során többen megsérültek, köztük egy alkalmazott is, de S. Zoltán vásárló életét vesztette a tragédiában.

Az ügyészség szerint a tulajdonos nem rendelkezett a galéria terhelhetőségére vonatkozó adatokkal, mégis folyamatosan terhelte, és a baleset előtt nagyobb mennyiségű, nehezebb árut helyezett el rajta.

A vádak szerint a tulajdonos nem gondoskodott az üzlet biztonságos kialakításáról és a terhelhetőség ellenőrzéséről. T. József azonban nem érezte magát felelősnek, és pszichológiai kezelésre járt a tragédia miatt.

A vádlott és az áldozat lánya, S. Virág közötti találkozás során a férfi azt állította, hogy rajta kívül álló okok miatt történt a baleset.

T. József ügyvédje kétségbe vonja az igazságügyi műszaki szakértők véleményét, és a bíróságtól azok meghallgatását kérték. A védelem szerint nincs egyértelmű szabályozás arra vonatkozóan, hogy milyen jelek alapján és milyen időközönként kell ellenőrizni egy galéria terhelhetőségét.

Az áldozat családja polgárjogi igénnyel él, és amennyiben a bíróság megállapítja a tulajdonos felelősségét, kártérítést követelhetnek.