A dízelmotorok új korszaka: rekord hatékonyság a láthatáron

Miközben a világ autóipara az elektromos és hidrogénhajtás felé kacsintgat, a kínai kutatók által kifejlesztett új dízelmotor 53,09 százalékos termikus hatékonyságával minden eddiginél gazdaságosabb hajtásláncokat ígér.

A legtöbb jelenlegi dízelmotor termikus hatékonysága 46 százalék körül mozog, azonban a Weichai Power mérnökei által létrehozott motor ezt jelentősen meghaladja, és a fejlesztés már a TÜV SÜD és egy kínai tesztelő szervezet által is hitelesített. A termikus hatásfok az a százalékos érték, amelyet a motor hasznos teljesítménnyé képes alakítani a hőveszteség hasznosítása nélkül.

A Weichai Power nem először állít be új rekordot a dízeltechnológia terén. A vállalat 2020-ban 50,23, 2022-ben pedig 51,09 százalékos hatékonyságot ért el, és a mostani rekordot egy 2022 novemberében elért 52,28 százalékos érték előzte meg. A kutatók több mint 500 napot töltöttek el négy kulcsfontosságú rendszer – az üzemanyag-ellátás, a levegőellátás, az égés és a súrlódás csökkentése – optimalizálásával.

A fejlesztés nemcsak a gazdaságosságot, hanem a környezetvédelmet is szolgálja, hiszen a hatékonyabb hajtásláncok beépíthetők minden dízelhajtású járműbe és munkaeszközbe, így összességében 14 százalékkal hatékonyabbak lehetnek a piacon lévő társaiknál. A kutatók szerint az elért hatékonyság olyan jelentőségű, mintha egy futó 9 másodperc alatt teljesítené a 100 méteres távot.