Jakab Zsófia fizetése jelentősen megemelkedett

Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezérigazgatója márciusban 500 ezer forintos fizetésemelést kapott, így bruttó keresete kétmillió forintra nőtt, emellett miniszteri biztosként további 1,5 millió forintot is zsebre tesz havonta.

Jakab Zsófia, aki az idén ötéves Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) élén áll, márciusban félmilliós fizetésemelést kapott, így bruttó fizetése kétmillió forintra emelkedett, a cafetéria juttatása pedig havi 32 ezerről 42 ezer forintra nőtt. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) portfóliójába tartozó MDDÜ tulajdonosi joggyakorlója Nagy Márton miniszter, aki februárban Jakabot nevezte ki a kreatívipar fejlesztéséért és ágazati koordinációjáért felelős miniszteri biztosnak.

A 24.hu közadatigénylésére az NGM válaszában megerősítette, hogy Jakab Zsófia miniszteri biztosként havi másfél millió forintért látja el feladatait, így összesen havi 3,5 millió forintos fizetést kap az államtól. A kreatívipar pontos meghatározása nem ismert, azonban a korábbi Innovációs és Technológiai Minisztérium által készített tízéves kreatívipari stratégia számos ágazatot sorol fel, Jakab pedig a divat- és dizájnipart említette a legnagyobb területek között.

Jakab Zsófia és Orbán Ráhel barátsága több mint 20 évre nyúlik vissza, még gimnazistaként ismerkedtek meg, és egy egyetemre jártak. Jakab a Magyar Divat & Design Ügynökség szakmai koordinációját is ellátja miniszteri biztosként, ami azt jelenti, hogy a saját maga által vezetett állami céget is felügyeli.

Korábban a Magyar Turisztikai Ügynökség marketing és kommunikációs vezérigazgató-helyetteseként tevékenykedett, ahol 2,5 milliós fizetést kapott, de ezt a pozíciót miniszteri biztosi kinevezése után már nem tartotta meg. Az MDDÜ vezérigazgató-helyettesi pozíciójából távozott Forintos-Szűcs Anita helyzetére és Jakab fizetésemelésének indokára vonatkozán az MDDÜ-től nem érkezett válasz. Jakab Zsófia a LinkedInen elérhető hivatalos életrajza szerint 2014-ben a Corvinuson szerzett marketing mesterdiplomát, és rövid ideig dolgozott a TERMINAL Budapest étteremnél és az Inditex spanyol ruházati vállalatnál is, amely alá tartozik többek között a Zara, a Pull&Bear, a Bershka, a Stradivarius és a Massimo Dutti üzletlánc is. Öt évvel ezelőtt került először állami pozícióba, a Magyar Turisztikai Ügynökséghez, amikor felkérték a divatipari stratégia megalkotására.