Grúz tüntetők a budapesti CPAC-en

Körülbelül ötven Magyarországon élő grúz tüntetett a budapesti CPAC helyszínének közelében a grúziai 'külföldi ügynöktörvény' ellen, amelyet az orosz modell alapján alkottak meg.

A tüntetők a grúz miniszterelnök, Irakli Kobakhidze ellen is tiltakoztak, aki február óta tölti be hivatalát és részt vett az eseményen. A demonstrálók tábláin a "No to Russia Law" (Nemet az orosz törvényre) felirat volt olvasható. A törvényjavaslat célja, hogy szabályozza és korlátozza a külföldi civil szervezetek grúziai tevékenységét, és minden olyan civil szervezetet, illetve médiumot hatósági nyilvántartásba kellene venni, amely működési költségének több mint 20 százalékát külföldről kapja, ellenkező esetben súlyos bírságokkal sújtanák őket. Grúziában hónapok óta tartanak az utcai megmozdulások a törvényjavaslat ellen, és a parlamenti vitája is tettlegességig fajult április közepén. Az ügynöktörvényt az Egyesült Államok és az Európai Unió is bírálja.

Irakli Kobakhidze, aki a Grúz Álom nevű szuverenista párt színeiben került hatalomra, csütörtökön először találkozott Orbán Viktorral a Karmelitában. Az MTI tudósítása szerint a találkozón a magyar-georgiai politikai együttműködés elmélyítésének lehetőségeiről és Georgia EU-integrációs folyamatának állásáról esett szó.

Kobakhidze a CPAC-en tartott előadásában kiemelte, hogy országában folyamatos harc zajlik a hagyományos értékek fenntartásáért. Beszédében a liberalizmust az országok és népek identitását fenyegető erőként ábrázolta, és a kontrollálatlan migrációt is veszélynek nevezte.

A konferencián Orbán Viktor is megszólalt, aki Magyarországot a "progresszív-liberális óceánnal szemben megmaradt egy konzervatív szigetnek" nevezte. Orbán beszédéről részletesen egy másik cikkben számoltunk be.