Külföldi munkavállalás: egyre több magyar keres lehetőséget

A magyar munkavállalók körében növekszik az érdeklődés a külföldi álláslehetőségek iránt, különösen Ausztria, Németország és Svájc felé.

Az elmúlt években jelentősen megnőtt azon magyarok száma, akik aktívan külföldi munkát keresnek. Míg 2018-ban ez az arány 7 százalék volt, addig 2020-ra 9 százalékra, 2023-ra pedig már 15 százalékra emelkedett.

A Boston Consulting Group (BCG) és a Profession.hu közös tanulmánya szerint globálisan a dolgozók 23 százaléka keres külföldön állást, a legnépszerűbb célországok között Ausztrália, az Egyesült Államok, Kanada, az Egyesült Királyság és Németország szerepelnek, míg a városok közül London, Amszterdam, Dubaj, Abu-Dzabi és New York a legvonzóbbak. A magyar munkavállalók esetében Ausztria, Németország és Svájc a legkedveltebb célpontok.

A külföldi munkavállalást fontolgató magyarok számára a legfőbb motiváció a jobb fizetés és gazdasági lehetőségek, ezt 76 százalékuk említette elsődleges okként, míg a jobb életminőség a magyarok 72 százalékát vonzza külföldre. Globális viszonylatban ezek az arányok 64, illetve 55 százalék.

A Randstad friss kutatása szerint a 18-24-es korosztály többsége, 59% nyitott a külföldi munkavállalásra, és a 25-54-es korcsoport csaknem fele, valamint az 55-64-esek harmada is számításba veszi, hogy tőlünk nyugatabbra vállaljon munkát. Magyarországon a diákok mutatják a legnagyobb érdeklődést a külföldi munkavégzés iránt, de a közszférában dolgozók harmada és az IT területen dolgozók negyede is nyitott lenne a külföldi lehetőségekre.

A külföldi munkavállalástól való tartózkodás okai között a családi kötődés és a nyelvi akadályok szerepelnek előtérben a magyar válaszadók körében. A maradást választók 37 százaléka a szülőhazájához való erős kötődést, 43 százaléka pedig a nyelvtudás hiányát jelölte meg fő okként.

A felsőfokú végzettséggel rendelkezők több, mint fele hajlandó országon belül költözni egy jobb álláslehetőségért, és az alapfokú végzettséggel rendelkezők 53%-a, valamint a középfokú végzettségűek 42,4%-a is fontolgatja a külföldi munkavállalást. Az ingázási hajlandóság tekintetében is meglepő eredmények születtek: akár a napi 3 óra utazás is belefér a közép- és felsőfokú végzettségűek majdnem 18%-ának, de az alapfokú végzettségűek 15,3%-ának is.