Belgiumot sürgetik, hogy az orosz pénzeket Ukrajnának utalja

Belgium évente jelentős adóbevételre tesz szert a befagyasztott orosz vagyonokból, azonban az EU-tagállamok szeretnék, ha ezt az összeget Ukrajnának utalnák át. A belga kormány viszont úgy véli, hogy a vádak alaptalanok, mivel a jövedelmek jelentős részét már most is katonai célokra fordítják.

Belgium évente 1,5-2 milliárd euró közötti adóbevételt szerez a befagyasztott orosz pénzeszközökből, amelyeket az Euroclear, egy brüsszeli székhelyű értékpapír-letétkezelő tárol. Az EU-tagállamok többsége szerint ezt az összeget Ukrajnának kellene átutalni, mivel az országnak sürgősen szüksége van a pénzre védelmi kiadásainak finanszírozására.

A Politico hírügynökség szerint az EU-tagállamok nyomást gyakorolnak Belgiumra, hogy az orosz vagyonból származó jövedelmeket Ukrajnának utalja át. Egy uniós diplomata kifejezte elégedetlenségét azzal kapcsolatban, hogy a váratlan nyereség jelentős része a belga adóhatósághoz kerülhet.

A belga kormány azonban cáfolja a vádakat, és egy tisztviselő szerint az adóbevételek 49%-át már most is katonai felszerelésekre fordítják. Egy másik tisztviselő hozzátette, hogy számos nyugati vállalat jelentős nyereséget termel Oroszországban, amelyet az adott országok költségvetésébe fizetnek be, anélkül hogy Ukrajnát támogatnák.

Az EU jelenleg azt fontolgatja, hogy opt-out lehetőséget biztosítson a semleges országok számára egy olyan kezdeményezésből, amely a befagyasztott orosz vagyonból származó bevételeket Ukrajna számára történő fegyvervásárlásra használná fel. A javaslat két alap létrehozását irányozza elő: az egyik a nem katonai segélyezésre, a másik pedig a fegyvervásárlásra vonatkozna. A semleges országok, mint például Ausztria, Írország, Málta és Ciprus, nem lennének kötelesek részt venni ebben a rendszerben. Az Európai Tanács a jövő héten terjeszti elő az új javaslatot, amelyet az uniós nagykövetek május 8-án vitatnak meg.

Ezzel párhuzamosan az Európai Parlament felszólította Ausztriát, hogy kötelezze a Raiffeisen Bank Internationalt, hogy szüntesse be oroszországi tevékenységét az uniós szankcióknak megfelelően. A bécsi székhelyű bankcsoport, mint a legnagyobb még Oroszországban működő nyugati bank, egyre nagyobb nyomás alá kerül, hogy csökkentse tevékenységét az országban. Az Európai Parlament szerint a Raiffeisen Bank International oroszországi tevékenysége hozzájárul Oroszország gazdaságához és a költségvetéséhez, és pénzügyi forrásokat biztosít az Ukrajna elleni folyamatos katonai agresszióhoz.