Deutsch Tamás mégsem vesz részt a nyilvános jelölti vitában

Hiába vállalta korábban a vitát, Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti listavezetője mégsem fogadta el a Partizán című műsor meghívását.

Deutsch Tamás a közösségi médiában közölte döntését, amelyben elutasította a Partizán műsorvezetőjének, Gulyás Mártonnak a meghívóját. A Fidesz-KDNP képviselőjelöltje azzal indokolta döntését, hogy a csatornát Soros György hálózata finanszírozza, és a médium háborúpárti, bevándorláspárti, valamint genderpárti álláspontot képvisel. Emiatt nem kíván a politikai tevékenységükhöz asszisztálni.

A nyilvános vitát május 17-én tervezték megrendezni, 1500 fős élő közönség előtt. A meghívottak között szerepelnek többek között Dobrev Klára (DK-MSZP-Párbeszéd), Donáth Anna (Momentum), Le Marietta (Magyar Kétfarkú Kutya Párt), és Toroczkai László (Mi Hazánk). Gulyás Márton péntek délutánig adott határidőt a válaszadásra.

Dobrev Klára a Facebook-oldalán jelentette be, hogy elfogadta a vitára való felkérést, és készen áll a többi meghívottal való szembenézésre. Dobrev Klára (DK-MSZP-Párbeszéd), Donáth Anna (Momentum), Le Marietta (Magyar Kétfarkú Kutya Párt), és Toroczkai László (Mi Hazánk) már igent mondtak a részvételre, míg Magyar Péter (Tisza) válaszát még várják.

Dobrev Klára hangsúlyozta a vita fontosságát a demokratikus közéletben, és bírálta a Fidesz képviselőit, akik szerinte hagyományosan nem reagálnak a vitafelkérésekre. Ezzel szemben ő maga két meghívásra is igent mondott, és részt vesz a Perintfalvi Rita és Gulyás Márton által kezdeményezett vitán is.

Deutsch Tamás korábban kihívóan állt bele egy vitába Magyarral, de a Tisza Párt listavezetője, Magyar Péter inkább Gyurcsány Ferenccel és Orbán Viktorral vitázna, és elutasította Deutsch felkérését, mondván, hogy „a drogos, közpénzfaló bohócokat se Budapesten se Brüsszelben nem veszik komolyan”. A Partizán által szervezett vitára azonban még nem adott választ.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke „Védjük meg a gyermekeinket! Vállalják a politikai felelősséget!” címmel szervezett tüntetést péntek estére a Belügyminisztérium elé. A demonstrációval valódi gyermekvédelmi reformot, Pintér Sándor belügyminiszter lemondását és a kormány távozását követelte. Nagy Attila Tibor politikai elemző szerint a tüntetés sikeres volt, és figyelmeztető jel a DK-nak, mivel a Tisza Párt alelnökének mozgalma jelentős tömegeket képes megmozgatni.

Nagy Attila Tibor úgy véli, Magyar Péter érdemi politikai szereplővé vált, aki nem kerülhető meg az ellenzéken belül. A Tisza Párt alelnöke nem csak a Fidesz alternatívájaként jelenik meg, hanem gesztusokat is tesz a baloldali szavazók felé, például a családi pótlék felemelésével és a gyermekvédelmi-és szociális ágazatban dolgozók béremelésével.

A Momentum politikai halállal néz szembe, mivel Magyar Péter politikai gyilkosságot akar végrehajtani a párt ellen, és a szavazóikat is elszedi. Ennek ellenére Donáth Anna, a Momentum politikusa részt vett Magyar Péter péntek esti tüntetésén, ami Nagy Attila Tibor szerint azt jelenti, hogy a Momentum látványosan közeledik a Tisza Párt alelnöke felé.