Kegyelmi iratok kiadását elutasító bírósági döntés

A Fővárosi Törvényszék elutasította a kegyelmi ügyben keletkezett iratok kiadására irányuló keresetet, indoklásul a vonatkozó törvényi rendelkezésekre hivatkozva.

A bíróság döntését azzal indokolta, hogy a kegyelmi eljárás a 2013. évi CCXL. törvény hatálya alá esik, amelynek szabályai szerint a kegyelmi eljárások során keletkező iratok nem tekinthetők nyilvánosnak. A törvényszék közleménye szerint a kereset elutasítását azzal indokolták, hogy az iratok a büntetések, az intézkedések, egyes kényszerintézkedések és a szabálysértési elzárás végrehajtásáról szóló törvény hatálya alá tartoznak.

A bíró a Kúria korábbi, hasonló ügyekben hozott precedensértékű ítéleteire is hivatkozott, amelyek szerint a kegyelmi eljárások iratai nem minősülnek közérdekű adatoknak. A mostani ügyben benyújtott kereset konkrétan olyan iratok kiadását célozta, amelyek egy meghatározott személy bűnügyi személyes adatait tartalmazzák, és ezek az adatok nem tekinthetők közérdekű vagy közérdekből nyilvános adatoknak. A törvény értelmében ezeknek az adatoknak a nyilvánosságra hozatalát még „széles körű társadalmi érdeklődés” esetén sem engedélyezi.

A közérdekű adat kiadása iránt indított perben a magánszemély felperes az összes kegyelmi ügyben keletkezett irat kiadását kérte, de a törvényszék ezt a törvényre hivatkozva nem tette lehetővé.

A kegyelmi botrány középpontjában V. János, a gyermekotthon pedofília vádjával elítélt igazgatója áll, akihez kapcsolódóan Novák Katalin volt köztársasági elnök kegyelmet adott K. Endrének, V. János bűntársának. A köztársasági elnök döntése hatalmas vihart kavart, és a botrány következményeként Orbán Viktor miniszterelnök alkotmánymódosítást nyújtott be, Novák Katalin és a döntését ellenjegyző Varga Judit volt igazságügyi miniszter pedig lemondott. Balog Zoltán, a botrányban szintén érintett, lemondott a zsinati elnöki tisztségéről, de a püspöki posztjáról nem. A gyermekvédelem témája ismét reflektorfénybe került, és a Belügyminisztérium soron kívüli ellenőrzést rendelt el az összes gyermekvédelmi intézményben.

A Hende Csaba által elnökölt fideszes többségű Törvényalkotási Bizottság úgy döntött, hogy a Demokratikus Koalíció törvényjavaslata, amely a kegyelmi döntések nyilvánosságát célozta, tárgysorozatba sem kerülhet. A Fidesz Sulyok Tamás államfőnek még szabadabb kezet adna, Gulyás Gergely miniszter bejelentette, hogy az Alaptörvény módosításával eltörlik majd az elnöki kegyelemnél eddig kötelező igazságügyi miniszteri ellenjegyzést.

Az ügyet kirobbantó ügyvéd a közjogi ámokfutás folytatásáról beszélt, és aggodalmát fejezte ki a miniszteri ellenjegyzés eltörlése miatt, amely még nagyobb hangsúlyt ad a kegyelmi döntések megismerhetőségének kérdésére. Sulyok Tamás államfőnek, aki a történeti magyar alkotmányosság és a magyar alkotmányos identitás híve, kíváncsiak vagyunk a véleményére a csaknem 180 éves alkotmányos rendelkezés eltörléséről.