Az amerikai gazdaság növekedése lassul, az infláció emelkedik

Az amerikai gazdaság növekedése az idei év első negyedévében elmaradt az előzetes várakozásoktól, miközben az infláció tovább gyorsult, ami befolyásolhatja a kamatpolitikát.

Az amerikai gazdaság éves szinten csupán 1,6 százalékkal bővült, ami jelentősen alatta marad a korábban várt értékeknek és a 2023 utolsó hónapjaiban tapasztalt növekedési ütemnek. Ezzel párhuzamosan az infláció is növekedett, ami aggodalmakat válthat ki a monetáris politika terén.

Az év elején még kamatcsökkentések sorozatát várták az elemzők az Egyesült Államokban, azonban az infláció nem csökkent a Federal Reserve által megcélzott 2 százalékos szintre. A legfrissebb adatok szerint 2024 első három hónapjában az infláció 3,4 százalékkal nőtt, szemben a 2023 utolsó negyedévében mért 1,8 százalékos növekedéssel.

A kamatlábak emelése általában a hitelfelvétel drágulásához vezet, ami elméletben csökkenti a fogyasztói kiadásokat és ezen keresztül mérsékli az inflációt. Azonban az amerikai infláció nem csökkent a várt mértékben.

A gazdasági növekedés üteme is lassult; a bruttó hazai termék (GDP) növekedése a tavalyi év utolsó negyedévében mért 3,4 százalékról 1,6 százalékra esett vissza, miközben a közgazdászok 2,4 százalékos lassulást prognosztizáltak. Janet Yellen pénzügyminiszter azonban optimista a gazdaság jövőbeli teljesítményét illetően, és úgy véli, hogy az első negyedéves növekedési adatokat később felülvizsgálhatják. Yellen szerint a fogyasztói és beruházási kiadások erőssége tükrözi az amerikai gazdaság alapvető erejét, és ezek az adatok bizonyítják, hogy az amerikai gazdaság továbbra is erős maradt.

Az inflációval kapcsolatban Yellen optimista, és úgy látja, hogy nincs ok arra gondolni, hogy a munkanélküliségnek emelkednie kellene ahhoz, hogy az infláció visszaessen a Federal Reserve által kitűzött 2%-os célhoz. A friss amerikai GDP-adatok jelentős mozgásokat indítottak el a piacokon.