Pfizer génterápiás kezelésének FDA jóváhagyása

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) jóváhagyta a Pfizer által kifejlesztett Beqvez nevű gyógyszert, amely egy forradalmi génterápiás kezelés a közepesen súlyos vagy súlyos B hemofíliában szenvedő felnőttek számára.

Az FDA döntése jelentős mérföldkő a gyógyszergyártó számára, mivel ez az első olyan génterápiás kezelés, amelyet az országban engedélyeztek. A Beqvez terápia lehetővé teszi a betegek számára, hogy saját maguk termeljék ki a IX-es faktort, ami elengedhetetlen a vérrögképződéshez és a vérzések megállításához.

A kezelés ára 3,5 millió dollár, ami az egyik legmagasabb árú kezelésnek számít az Egyesült Államokban, és csak akkor csökken, ha a biztosítók állják a költségeket. A Pfizer becslései szerint az Egyesült Államokban több mint 7000 ember él B hemofíliával, amely betegség főként férfiakat érint.

Az egészségügyi szakértők szerint a magas költségű és logisztikai kihívásokkal járó terápiák hosszú távon képesek lehetnek felváltani a hagyományos krónikus betegségek kezelési módszereit. A Pfizer további kutatásokat folytat a génterápiák területén, többek között a hemofília A és B kezelésére szolgáló marstacimab nevű antitest, valamint egy Duchenne-izomdisztrófiát célzó terápia fejlesztése érdekében.

Az Egyesült Államokban azonban nem csak az egészségügyi költségek jelentenek terhet a lakosságnak. A klímaváltozás következtében bekövetkező időjárási és éghajlati katasztrófák 2018 és 2022 között több mint 617 milliárd dollárba kerültek. A Swiss Re Institute szerint globálisan a természeti katasztrófák költségei 108 milliárd dollárt tettek ki 2023-ban, amely jóval meghaladja az elmúlt tíz év átlagát. Ezek a költségek valószínűleg áthárítódnak a fogyasztókra, és az adók, lakhatási költségek, valamint az élelmiszerek árának emelkedésén keresztül minden egyes amerikainak közel 500 ezer dollárba kerülhetnek egész életére vetítve.

A klímaváltozás gazdasági hatásai mellett a munkaerőpiacra is kiterjednek, ahol a magasabb hőmérsékletek miatt világszerte akár a teljes munkaidőnek is 3,8%-a eshet ki. Azonban az Urban Institute munkatársa szerint a klímaváltozás által előidézett változások lehetőséget teremtenek innovációnak és gazdasági növekedésnek is.