EU szigorítás: a külföldi büntetések behajtása

Az Európai Unió szigorítja a közlekedési szabályszegésekkel kapcsolatos szabályokat, így a jövőben a külföldön megbírságolt autósoknak is meg kell fizetniük a büntetéseiket.

Az Európai Unióban a határokon átnyúló közlekedési szabálysértések mintegy 40%-a marad büntetlenül. Az Európai Parlament (EP) most elfogadott egy javaslatcsomagot, amely célja, hogy hatékonyabban kezeljék a nemzetállami határokon átívelő közlekedési szabálysértéseket.

A tervezet érinti a gyorshajtást, az ittas vezetést, a piros lámpánál történő áthaladást, a veszélyes parkolást és előzést, valamint a segítségnyújtás elmulasztását is. A javaslat szerint, ha egy másik uniós ország megkeresi a nemzetállami hatóságokat, azoknak két hónapon belül intézkedniük kell az ilyen ügyekben.

Az anyaország is beszedheti a külföldi büntetést

Ha a külföldön kirótt bírság meghaladja a 70 eurót, a szabálysértő lakóhelye szerinti ország is jogosulttá válik a büntetés behajtására. Az EP azt is előírná, hogy a közlekedési előírások megszegésétől számított 11 hónapon belül ki kell állítani a szabálysértési értesítést, amely tartalmazza a szabálytalanság időpontját, körülményeit és a fellebbezési lehetőségeket.

Még a Tanács jóváhagyása szükséges

Az Európai Parlament azt is várja a Bizottságtól, hogy hozzon létre egy új online platformot, amely tájékoztatást nyújt a vonatkozó szabályokról, a fellebbezési lehetőségekről és a kapcsolódó közlekedési bírságokról. A Parlament 570 szavazattal, 36 ellenében és 24 tartózkodás mellett fogadta el az új előírásokat. A Tanács jóváhagyását követően a tagállamoknak 30 hónapjuk lesz felkészülni a rendelet végrehajtására.