Az Európai Unió fegyvert fogott Kínára

Az Európai Unió felgyorsítja a tisztességtelen pekingi támogatásokkal szembeni fellépését, amelyek az európai versenytársakat aláássák, és ezzel gyakorlatilag egy évek óta építgetett kereskedelmi háború végére tehet pontot, ha keményen fellép Pekinggel szemben.

Kedden az Európai Unió nyomozói lecsaptak a Nuctech holland és lengyel irodáira, amelyek a pazarló állami támogatásokon alapuló ügyben érintettek, és amelyekkel a kínai cégek az európai versenytársak alá tudnak menni. A Nuctechet korábban Hu Haifeng, Hszi Csin-ping elnök elődjének, Hu Csin-taónak a fia vezette, így Kína heves reakciója várható volt. Kína uniós képviselete szerint a razzia az Európai Unió üzleti környezetének romlására világít rá, és negatív jelzést küld minden külföldi vállalatnak. A razzia időzítése is jelentős, mivel májusban a kínai államfő Európába érkezik, öt év óta először látogatva Franciaországba, Szerbiába és Magyarországra, ami változást hozhat a kereskedelmi problémák kezelésében.

Az Európai Bizottság beveti a nagyágyúját

Brüsszel eddig kerülte a közvetlen konfrontációt Pekinggel, és inkább párbeszédet próbált folytatni az állami támogatások és a túlkapacitások terén. Azonban most már egyre nagyobb a politikai konszenzus arról, hogy Európának meg kell védenie az alapvető technológiákat. Tavaly október óta terítéken van a téma, amikor az Európai Unió vizsgálatot indított az elektromos járművek állami támogatásának ügyében. Brüsszel most a szélturbinák és a kórházi berendezések vizsgálatával folytatja a harcot. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint a tisztességes verseny fontos, de nem szeretnék, ha Kína tömegesen támogatott elektromos autókkal árasztaná el a piacot. Az Európai Bizottság egyik eszköze a Nemzetközi Közbeszerzési Eszköz (IPI), amelynek célja, hogy fellépjen Kínával szemben, ha az kiszorítaná az európai vállalatokat közbeszerzési pályázatokból.

Gunnar Wiegand, az Európai Külügyi Szolgálat volt Ázsiával foglalkozó vezető diplomatája szerint az új kereskedelmi fegyvereket tényleges használatra tervezték, nem csak a látszat kedvéért.

Még a kedvenc online piactereinket is érintheti a fellépés

Európa keményebb hozzáállása előnyökkel és veszélyekkel is jár, hiszen fel kell készülnie a pekingi ellentámadásra és a kereskedelmi konfliktusok viharos időszakára. Az Egyesült Államok szorosan figyelemmel követi az unió új játékszabályait. Katherine Tai, az Egyesült Államok kereskedelmi képviselője szerint „érdeklődéssel” követik az eseményeket, és együtt fognak működni nem piaci politikák és gyakorlatok azonosításában. Az Európai Unió fellép Kína infrastrukturális beruházási projektjeivel szemben is, amelyek keretében Peking az Ázsiát az európai piacokkal összekötő kikötők és utak építésével terjeszkedik. Egy belső bizottsági dokumentum szerint az uniónak most komolyabban kell összpontosítania az afrikai és közép-ázsiai stratégiai érdekeltségekre is. A ruházati ágazatban Brüsszel felkészül a kínai Shein alkalmazás által okozott piaci hatások kezelésére, és a következő napokban óriásplatformnak minősítheti a Sheint, ami extra ellenőrzésnek teszi ki.

Kínának mindig van válasza

Peking minden alkalommal, amikor Európa emeli a tétet a kereskedelemben, válaszol: általában kijátssza egymás ellen a blokk országait. Kína a ritkaföldfémek kártyát is kijátszotta, és lépéseket tett a chipgyártásban használt két anyag, a gallium és a germánium szállításának blokkolására. Anders Ahnlid, a svéd nemzeti kereskedelmi tanács vezetője szerint a Bizottságnak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy elkerülje a teljes kereskedelmi háborút Kínával szemben. Kína a francia konyakágazatra szabott megtorlással válaszolt az elektromos járművekre vonatkozó vizsgálatra. Von der Leyennek kevés mozgástere van, mivel a második bizottsági elnöki ciklus elnyeréséért küzd, amelyhez Franciaország támogatására van szükség. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint nem szabad megismételni azt a hibát, hogy függővé válunk Kínától.