Velence belépődíjat vezet be a turisták számára

Az olaszországi Velence tesztüzemmódba kapcsolt, és csütörtöktől a nyár közepéig bizonyos napokon belépőt kell fizetniük a látogatóknak. Az intézkedés célja, hogy kordában tartsák a várost elárasztó turisták tömegét.

A turistáknak online kell regisztrálniuk, és öt eurót kell fizetniük, hogy hozzájussanak a QR-kódhoz, amellyel reggel fél 9 és délután 4 óra között léphetnek be a városba. A tesztelési időszak 29 napot érint 2024-ben, április 25. és május 5. között, valamint a hétvégéken, egészen július 14-ig. Az egy nap alatt kiadható QR-kódok számának nincs felső határa.

Luigi Brugnaro, Velence polgármestere szerint ez a világon az első ilyen jellegű kísérlet. Céljuk nem a bevételszerzés, hanem a város túlterheltségének megelőzése. A várost turistabarát helyszínné kívánják alakítani, és a belépődíjas rendszer nem fog sorbanálláshoz vezetni. Brugnaro szerint a belépődíjra azért van szükség, hogy „megvédjék” a világörökségi helyszínt a túlzott turizmus hatásaitól, és csökkentsék a látogatók számát. A polgármester azt reméli, hogy Velence ettől újra élhetővé fog válni.

A Velencében születettek, az ott élők, a lakással rendelkezők, a tanulók és a városban dolgozók mentesülnek a regisztrációs és díjfizetési kötelezettség alól. A 14 év alatti gyerekek számára ingyenes a belépés, csak regisztrálni kell őket. A Velence környékén lévő kis szigetekre, mint például Murano, nem vonatkozik a korlátozás.

A regisztráció és díjfizetés elmulasztása esetén 50-310 eurós bírsággal sújthatják a turistákat. A regisztrációt és a jegyváltást hét kapunál ellenőrzik, köztük a repülőtérnél és a Santa Lucia vasútállomás előtti téren a vaporetto-komphajók állomásánál. Ugyanott jegyváltó automatákat is felállítottak. Az első fizetős napon 14 ezer személyt ellenőriztek, és egyetlen szabálysértőt sem találtak.

Massimo Cacciari, Velence volt polgármestere az elképzelést őrültségnek és alkotmányellenesnek tartja, és arra buzdítja a turistákat, hogy ne fogadják el a korlátozást. Vittorio Bonacini, a velencei szállodatulajdonosok egyesületének elnöke viszont támogatja a belépődíjas rendszert, mivel jelenleg csak azok a turisták fizetnek adót a városnak, akik szálláshelyet is igénybe vesznek.

A belépődíj bevezetése mellett a város megtiltotta a nagy sétahajóknak, hogy behajózzanak a lagúnába, és új korlátozást jelentettek be a turistacsoportok méretére vonatkozóan. Velence önkormányzata szerint 5500-an foglaltak jegyet április 25-re, az olaszországi nemzeti ünnep idejére, ami az első napon 27 500 euró plusz bevételt hozott a város kasszájába. Bár Brugnaro tagadta, hogy a bevételszerzés lenne az intézkedés fő célja, azt ígérte, hogy a program sikere esetén csökkenti a helyi adókat a lakosok számára.

Nem minden velencei örül az új belépődíjnak. Federica Toninello, az ASC lakásszövetség vezetője szerint a 5 eurós belépődíj nem igazán fogja elriasztani a turistahadakat, és hangsúlyozza, hogy a város számára a lakosokat segítő politika, például az Airbnb és társai korlátozása lenne a legfontosabb. Matteo Secchi, a Venessia.com lokálpatrióta aktivistacsoport vezetője szerint nem lehet belépődíjat kivetni egy egész városra, és úgy véli, ez csak egy vidámparkká alakítja át Velencét.

Az első fizetős napon több mint 113 ezren léptek be Velencébe, de csak töredékük vette meg a fejenkénti öteurós belépőjegyet. A városba belépők közül több mint 15 ezren vettek öteurós napijegyet. A többiek csak regisztrálták magukat, de felmentést kaptak a napidíj alól: közöttük volt az a közel negyvenezer vendég, aki legalább egy éjszaka szállást foglalt magának Velencében, az a több mint húszezer dolgozó, aki munkavégzés miatt lépett be a városba, tizenháromezer diák, valamint kétezer velencei lakos, rokonaik és vendégeik.

A 14 éves kortól kötelező fizetős belépés további huszonnyolc napig lesz érvényben július közepéig. A kísérleti szakasz végén döntik el, hogy tartósan bevezetik-e, valamint azt is, hogy az 5 eurós napijegy árát felemelik-e. A Velencében született vagy a városban állandó lakhellyel bírók száma 270 ezer: ők regisztráció nélkül léphetnek be a városba.