Belarusz katonai mozgásokat hajt végre az ukrán határon, az USA pedig titokban fegyvereket szállított Ukrajnának

Az Egyesült Államok egy törvényhozási folyamat eredményeként segélycsomagot juttatott Ukrajnának, amely légvédelmi és páncéltörő rakétákat, valamint tüzérségi lőszert tartalmaz. Ezenfelül a Pentagon már áprilisban leszállított egy közepes hatótávolságú rakétaszállítmányt, amely Army Tactical Missile Systems (ATACMS) típusú ballisztikus rakétákat foglal magában.

Az Egyesült Államok által szállított ATACMS rakéták már bevetésre kerültek, és fontos szerepet játszhatnak az orosz utánpótlási vonalak és raktárak elleni támadásokban. Oroszország továbbra is támadja Ukrajna civil infrastruktúráját, legutóbb Cserkaszi városában okozott károkat és sebesült meg hat ember. Az ukrán titkosszolgálat szerint két olajfinomító ellen is sikeres dróntámadást hajtottak végre Szmolenszk közelében, míg egy acélfeldolgozó-üzemet célzó dróncsapás Lipcknél kudarcot vallott.

Ukrajnában szigorítások léptek életbe, amelyek értelmében a külföldön tartózkodó katonakorú férfiak nem kaphatnak új okmányokat a hadsereget sújtó emberhiány enyhítésére irányuló új mozgósítási törvény végrehajtásáig. A törvény értelmében minden hadköteles korú férfinak 60 napja lesz adategyeztetésre, a külföldön tartózkodó ukrán állampolgárok pedig csak az új katonakönyv meglétével intézhetik konzuli ügyeiket.

Egy házaspárt 15 év börtönre ítéltek Ukrajnában, mert információkkal segítették az orosz erőket egy kórház elleni rakétacsapás végrehajtásában.

A RUSI brit elemzőintézet műholdas felvételek alapján felfedte, hogy Kína kikötőhelyet biztosít egy amerikai szankciók alá vont orosz társaság szállítóhajójának, amely Észak-Koreából Oroszországba szállít fegyvereket és lőszert. Észak-Korea jelentős mennyiségű tüzérségi eszközöket és nehézlövedékeket halmozott fel, amelyekből Oroszország is részesül.

Alekszandr Lukasenka, Belarusz államfője szerint fennáll a katonai incidensek kockázata a belarusz-ukrán határon, ezért katonai egységeket csoportosítanak át az orosz határról a belarusz határszakaszra. Lengyelországot megnyugtatta, hogy nem kell agresszív fellépésre számítania. Lukasenka szerint ideje lenne megkezdeni az orosz-ukrán béketárgyalásokat a 2022-es, török közvetítéssel zajló megbeszélések feltételei alapján. [^RIA Novoszty] Lukasenka továbbá kijelentette, hogy az ukrajnai háborúban patthelyzet alakult ki, és megérettek a feltételek a béketárgyalások megkezdéséhez. A fehérorosz elnök szerint „apokalipszis” következhet be, ha Oroszország atomfegyvert vet be megtorlásul a nyugati akciókért. Hangsúlyozta, hogy Minszk hetente akár ötven nyugati kémrepülőgép bevetését észleli határai közelében, és több fehérorosz zászlóaljat teljes műveleti készültségbe helyeztek az Oroszországgal közös határon fekvő Vityebszki területtől egészen az ország nyugati határáig. A minszki védelmi minisztérium közölte, hogy az orosz taktikai atomfegyverek fehéroroszországi telepítése válasz a barátságtalan országok agresszív politikájára, és jogszerűnek tekintik minden lehetséges eszköz bevetését az agressziós kísérletekkel szemben.