Minden adott a magyar-azeri kapcsolatok továbbfejlesztéséhez

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar-azeri üzleti fórumon kiemelte, hogy Magyarország és Azerbajdzsán között nincsenek nyitott politikai kérdések, ezért minden feltétel adott a gazdasági kapcsolatok fejlesztéséhez.

A Bakuban tartott beszédében Szijjártó Péter a két ország közötti stratégiai szövetség kialakításának helyességét hangsúlyozta, amit az elmúlt időszak eseményei is alátámasztanak. A magyar és az azeri kormány kölcsönösen előnyösnek ítéli meg egymás vállalatait, ami a kereskedelmi forgalom tavalyi 120 millió eurós rekordjában is megmutatkozik.

A miniszter beszámolt arról is, hogy több magyar vállalat, köztük az MVM, a Mol és a Richter is jelen van Azerbajdzsánban. A Richter egy bérgyártási szerződést kötött, amely keretében kilencven gyógyszert fognak helyben előállítani. Emellett a Hunland szarvasmarhák szállításával foglalkozik, és a Hell energiaital gyártó is hamarosan megkezdi helyi gyára építését.

A mezőgazdasági együttműködést Szijjártó Péter sikertörténetnek nevezte, amely az agráregyetemek közötti partnerségnek is köszönhető. Kiemelte, hogy évente kétszáz azeri hallgató tanulhat ösztöndíjjal a magyarországi egyetemeken, ami erősíti az emberek közötti kapcsolatokat.

A kétoldalú együttműködés pénzügyi hátteréről szólva a miniszter elmondta, hogy a kormány létrehozott egy közép-ázsiai kifektetési tőkealapot, amelyet az Eximbank 50 millió eurós kerettel indított, és szükség esetén ezt a keretet akár háromszorosára is képesek növelni.

Szijjártó Péter optimistán nyilatkozott az azeri jelenlét erősödéséről és a magyar üzleti sikerek elérésének lehetőségéről Azerbajdzsánban. Beszédében kiemelte, hogy 34 vállalatvezető kísérte el őt, 23 magyar cég képviseletében.