Robert Fico kormányát a média szabadságának aláásásával vádolják

A szlovák kormányt a médiamunkások azzal vádolják, hogy intézkedéseikkel alá akarják ásni a független médiát, és ezzel a közszolgálati RTVS műsorszolgáltató függetlenségét veszélyeztetik.

Az újságírók tiltakoznak a szlovák kormány azon lépése ellen, amely a közszolgálati műsorszolgáltató átalakítását célozza, és aggodalmukat fejezik ki a média szabadságának potenciális korlátozása miatt. A The Guardian szerint csütörtökön sok újságíró fekete ruhát viselt, miután a kormány elfogadott egy törvénytervezetet, amely a RTVS vezetőjének leváltását és az új vezető kinevezését egy részben minisztériumi kiválasztás alapján működő tanácsra bízná.

Robert Fico miniszterelnököt, aki a független média elleni fellépései miatt belföldön és külföldön is kritikák kereszttüzében áll, többször is megvádolták az RTVS elfogult beállításával szemben. Az RTVS munkatársai szerint a parlament által a következő hetekben várhatóan jóváhagyandó jogszabályi változások a független újságírás elleni támadás részét képezik.

Lubos Machaj, az RTVS főigazgatója szerint a kormány terve indokolatlan és ellentétes a törvényi előírásokkal, és aggodalmát fejezte ki a politikai nyomás és a beavatkozások miatt, amelyek a közszolgálati rádió és televízió minden területét érinthetik. Machaj különösen azzal kapcsolatban fejezte ki aggodalmát, hogy az új etikai bizottság túlzott hatáskörökre tehet szert.

Az újságírók kiemelték, hogy a szabad és független média minden szlovák polgárt kell szolgáljon, nem pedig bármely politikai párt hatalmi törekvéseit, és hangsúlyozták, hogy továbbra is szabadon szeretnének dolgozni. Több mint 80 ezer ember írt alá egy nyílt levelet az Európai Bizottsághoz és az Európai Parlamenthez, amelyben a független RTVS támogatását kérik. Egy friss felmérés szerint a szlovákiai megkérdezettek 65 százaléka aggódik a média szabadsága miatt.

Pavol Szalai, a Riporterek Határok Nélkül európai irodájának vezetője szerint Fico Orbán Viktorhoz hasonlóan hadat üzent a független médiának, és ellenségesen állítja be a kritikus médiát, hogy így indokolja a közmédia politikai hatalomátvételét. Szalai felszólította a kormányt, hogy az ígéreteiknek megfelelően, az uniós szabályokkal összhangban járjanak el, és hagyjanak fel a magánmédia elleni verbális támadásokkal és a külföldi ügynököknek való minősítési kísérletekkel.