Putyin első külföldi útja Pekingbe vezet

Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy májusban tervezi meglátogatni Kínát, és ezt a Gyáriparosok és Vállalkozók Oroszországi Szövetségének csütörtöki moszkvai tanácskozásán közölte.

A RIA Novosztyi hírügynökség jelentése szerint Putyin reakcióként szólalt fel arra, hogy egy fórum résztvevője említést tett arról, Hszi Csin-ping kínai elnök a Nemzetközi Kapcsolatok Moszkvai Állami Egyetemén tartott előadásán Nyikolaj Csernisevszkij "Mit tegyünk?" című irányregényét nevezte meg kedvenc könyveként.

Egy résztvevő, akinek a nevét a hírügynökség nem tárta fel, arról számolt be, hogy talált egy olyan példányt a könyvből, amelyen a kötet könyvtárba kerülésének dátumaként Hszi születésnapja, 1953. június 15. szerepel, és felkérte az orosz elnököt, hogy ezt a könyvet adja át a kínai vezetőnek.

Putyin válaszában kijelentette: "Májusra tervezzük a látogatást. Mindenképpen magammal viszem (a könyvet), és átadom barátunknak, ő erős vezető és igazi férfi." Ezt követően humorosan megjegyezte: "A viccet félretéve, tényleg, ha ez igaz, szívesen odaadom neki."

Az is ismertté vált, hogy Putyin első külföldi útja az újraválasztása után Pekingbe fog vezetni, amely gesztust Hszi Csin-ping tavaly márciusban már viszonozott Moszkvával kapcsolatban.