Denevérvirológiai kutatás a Pécsi Tudományegyetemen

A Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriuma csatlakozott a denevérek vírusait kutató nemzetközi konzorciumhoz, amelynek célja a zoonotikus vírusok elleni küzdelem elősegítése és a járványok elleni felkészülés támogatása.

A konzorcium, amely a "OneBAT" néven is ismert, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapjának 126,6 millió forintos vissza nem térítendő támogatásával jött létre a 2020-2.1.1-ED pályázati program keretében. A projekt a "One Health – Egy Egészség" szemléletű vizsgálatokat célozza meg, amelyek a denevérekben található vírusokra koncentrálnak.

A denevérek, mint az egyik legváltozatosabb emlőscsoport, fontos szerepet töltenek be a természetes ökológiai rendszerekben. A kutatások során megállapították, hogy ezek az állatok számos olyan vírust hordoznak, amelyek segíthetnek a kutatóknak a zoonotikus vírusok elleni védekezésben és a járványokra való felkészülésben.

A 2020-2.1.1-ED-2023-00256 azonosítószámú projekt, amely 13 nemzetközi partner együttműködésével valósul meg, az európai denevérekben előforduló vírusokat vizsgálja. A konzorcium célja, hogy feltárja a természetes vírusgazdák, az alkalmi gazdaszervezetek, a kórokozók és a környezet közötti összetett kölcsönhatásokat, amelyek a fertőző betegségek megjelenését befolyásolják. A projekt keretében nem csak konkrét információk gyűjtése, hanem új módszerek és eljárások kifejlesztése is történik, amelyek segíthetnek az új fertőző betegségek gyorsabb felismerésében és az ellenük való védekezésben.

A kutatás részeként nem csak a denevérek szerológiai és molekuláris biológiai vizsgálatai zajlanak, hanem Európa-szerte harmonizált hosszútávú betegségökológiai felmérések is. A OneBAT program keretében telepített vevőantennák segítségével a repülő állatok viselkedését és vonulását is tanulmányozzák, amely hozzájárul a veszélyeztetett denevérfajok védelméhez is Magyarországon.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium más területeken is aktív szerepet vállal, például a kulturális események szervezésében. Idén a Múzeumok Éjszakájának kiemelt tematikája a „Gólpassz” lesz, amely a június 14-én kezdődő labdarúgó-Európa-bajnokság aktualitására épít. A Múzeumok Éjszakája június 22-én kerül megrendezésre, és a szervezők szerint az idei tematika tág lehetőséget nyújt a különféle kísérőprogramok szervezéséhez.