Orosz védelmi miniszterhelyettes letartóztatása

Különösen nagy értékű vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt letartóztatták Tyimur Ivanov orosz védelmi miniszterhelyettest, aki 15 évig terjedő szabadságvesztést is kaphat, ha bűnösnek találják.

A bíróság két hónapra rendelte el Ivanov letartóztatását. A vesztegetési ügyben említett összeg egymillió rubel feletti, ami körülbelül négymillió forintnak felel meg. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) sajtószolgálata szerint a maximális büntetés ebben az esetben akár 15 év szabadságvesztés is lehet. Az ügy részleteit egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de az elnököt és a védelmi minisztert már tájékoztatták az eseményekről.

Ivanov, aki a védelmi minisztérium vagyonkezeléséért, a csapatok elszállásolásáért, a lakhatásért és az egészségügyi ellátásért felelős, hosszú ideje dolgozik együtt Szergej Sojgu védelmi miniszterrel. A vádak szerint bűnszervezet tagjaként vett részt korrupciós tevékenységekben. A bíróságon egyik barátja, Szergej Borogyin is megjelent, aki ellen szintén hasonló vádakat támasztottak.

A 49 éves Ivanovot 2016-ban nevezték ki védelmi miniszterhelyettesnek, és korábban több állami vállalatnál is dolgozott, valamint a moszkvai régió kormányának elnökhelyettese volt. A Forbes információi szerint 2018-ban családjának jövedelme 136,7 millió rubel volt, és ebben az évben 22 személygépkocsi tulajdonosa volt, ami luxuskedvelő életmódjára utal.

Az Ivanovhoz hasonló letartóztatások ritkák Oroszországban, ahol a vezető elit tagjai gyakran halmoznak fel jelentős személyes vagyont. Egyes hírmagyarázók szerint az ügy kellemetlenül érintheti Sojgut is, aki valószínűleg szoros kapcsolatban állt Ivanovval, amikor mindketten a Moszkvai Regionális Kormányzatnál dolgoztak. Ivanov szankciók alatt áll az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban, az Európai Unió pedig utazási korlátozást szabott ki rá és befagyasztotta a vagyonát.

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint Ivanov őrizetbe helyezése a legsúlyosabb, orosz védelmi minisztériumot érintő botrány Anatolij Szerdzsukov védelmi miniszter 2012-es menesztése óta. Ivanov komoly szerepet játszott az ukrajnai Mariupol városának meglehetősen felemásra sikeredett újjáépítésében, és tagadja a vádakat. Vlagyimir Putyin orosz elnököt értesítették az eljárásról, és az ügy időzítése különösen kellemetlen lehet számára, tekintettel az orosz-ukrán háború aktuális helyzetére.