Világhírű divattervezőt ítéltek el védett állatok bőrének csempészése miatt

A kolumbiai luxustáska-tervezőt, Nancy Gonzalezt 18 hónap börtönbüntetésre ítélték, miután beismerte, hogy védett hüllők bőréből készült termékeket csempészett. A táskáit hírességek, mint a Szex és New York színészei és Britney Spears is viselték, a tervezőt pedig április 22-én ítélték el egy miami bíróságon.

A 71 éves dizájner azzal szegett meg egy nemzetközi egyezményt, hogy illegálisan importált kajmánok és pitonok bőréből készült táskákat az Egyesült Államokba. Ismerősei segítségével hozta be a termékeket, amelyeket Kolumbia és az Egyesült Államok által is aláírt CITES egyezmény védelme alatt álló állatokból készítettek. A kereskedelem önmagában nem tiltott, de szigorú szabályokhoz kötött, amelyeket Gonzalez nem tartott be.

A vád szerint a divattervező 2016 februárja és 2019 áprilisa között barátokat, családtagokat és alkalmazottakat toborzott, hogy a táskákat utasszállítókon keresztül szállítsák az Egyesült Államokba, majd onnan a New York-i bemutatótermébe küldjék. Gonzalez darabjait hírességek, mint Victoria Beckham és Salma Hayek is viselték, és a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum 2008-as kiállításán is szerepeltek.

Edward Grace, az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat munkatársa szerint a nyomozás során egy több éves csempészrendszert tártak fel, ahol fizetett futárok be nem jelentett, védett hüllőbőrökből készült kézitáskákat hoztak be az országba, amelyeket aztán több ezer dollárért értékesítettek.

Gonzalezt 2022-ben tartóztatták le Kolumbiában, Caliban, majd kiadták az Egyesült Államoknak. A bíróságon a divattervező bocsánatot kért Amerikától, mondván, soha nem állt szándékában megsérteni az országot.