London emelkedett, míg a többi nyugat-európai tőzsde zuhant

A vezető európai értékpapírpiacok többségén csökkenést regisztráltak, London azonban új rekordot állított fel, köszönhetően egy jelentős bányavállalati akvizíciónak.

A csütörtöki kereskedés során az összeurópai FTSEurofirst 300 index 0,63 százalékkal, míg a STOXX 600 index 0,64 százalékkal zárt alacsonyabban. Az euróövezeti Euro Stoxx 50 index 1,01 százalékkal esett. Ezzel szemben Londonban az FTSE 100 index 0,49 százalékos emelkedéssel fejezte be a napot.

A frankfurti DAX 0,87 százalékkal, a párizsi CAC 40 pedig 0,93 százalékkal gyengült. Milánóban és Madridban is csökkenést tapasztaltak, előbbiben 0,99 százalékos, utóbbiban 0,41 százalékos indexcsökkenéssel zárult a nap.

A technológiai ágazat papírjait az amerikai Meta Platforms lerontott bevételi kilátásai terhelték meg, ami hozzájárult az európai részvények általános csökkenéséhez.

A londoni FTSE 100 index azonban az akvizíciós hírek hatására új csúcsot ért el, miután a BHP 39 milliárd dolláros ajánlatot tett az Anglo American bányavállalatra. Ennek eredményeként az Anglo American részvényei több mint 13 százalékkal emelkedtek.

A gyengülő részvények között szerepelt a BAE Systems több mint öt százalékkal, a Rolls-Royce közel négy százalékkal, a Diageo két százalékkal, valamint a Glencore és a Rio Tinto másfél százalékkal.

A Nestlé élelmiszeripari vállalat részvényei több mint három százalékkal gyengültek a várakozásoktól elmaradó bevételnövekedés miatt. Az Unilever részvényei viszont közel öt százalékkal erősödtek a vártnál jobb árbevételének köszönhetően. A Pernod Ricard és a Carrefour részvényei két és fél százalékkal gyengültek az első negyedéves bevétel csökkenése miatt.

Az SAP részvényei három és fél, a Siemens részvényei másfél, az Airbus részvényei több mint három százalékkal gyengültek. Ezzel szemben a Deutsche Bank részvényei hét százalékkal erősödtek, miután a bank nyeresége a vártnál nagyobb, tíz százalékos első negyedéves növekedést mutatott.

Az olaj ára csütörtökön csökkent, a Brent ára 0,34 százalékkal 87,59 dollárra, a WTI ára pedig 0,50 százalékkal 82,28 dollárra mérséklődött. Az április első hetének végén még magasabb árakat jegyeztek, azóta azonban az árak többé-kevésbé folyamatosan csökkennek, a WTI öt százalékot, a Brent három százalékot veszített értékéből. Az év eleji árakhoz képest azonban az olajár tizenöt százalékkal magasabb.

Az arany spot ára 0,57 százalékkal 2329,50 dollárra emelkedett, ami több mint négy százalékkal haladja meg a hó eleji kezdő árat, és április folyamán új csúcsot is beállított 2431,53 dolláron. A dollárindex 0,10 százalékkal csökkent 105,70 pontra, míg az eurót 0,16 százalékkal erősebben, 1,0717 dolláron jegyezték.