A kormány ultimátuma az üzemanyag-kereskedőknek

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy az áraikat a régiós országok szintjére igazítsák, amire a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke, Egri Gábor reagált.

A kormány szerdai ülését követően Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy „önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz” az áraikat a lehető legrövidebb időn belül. Amennyiben ez a következő két hétben nem történik meg, a kormány újra megfontolja a szabályozási eszközök bevezetését. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) minden pénteken 8 óra 30-kor közli az „objektív módon meghatározott átlagot”, amely az árak kormány által kívánt referenciaértéke lesz.

Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint fontos, hogy a KSH mely országok árait veszi alapul. Kijelentette, hogy Bulgária és Lengyelország nem tekinthetők régiós országoknak, és nem lenne ésszerű az árakat ezekkel az államokkal összehasonlítani, mivel senki sem utazik el például Várnába vagy Varsóba csak azért, hogy ott tankoljon.

A következő két hétben a szövetség áttekinti a KSH által közölt adatokat, hogy milyen alapon és módon elemezték a régió üzemanyagárát, és hogy mely országokat tekinti a hivatal régiós államoknak. Egri Gábor szerint a magyarországi árakat elsősorban az EU-s tagállamokkal, esetleg Szerbiával kellene összevetni, de Ukrajnával semmiképpen. Hangsúlyozta, hogy a határsávban lévő árak összehasonlítása során egy maximum 50 kilométeres távolságot kellene figyelembe venni, mivel például Sopronból sem valószínű, hogy valaki Bécsbe menne tankolni, még ha ott olcsóbb is az üzemanyag.

Egri Gábor hozzátette, hogy a folyamat komoly elemzési munkát igényel, és a Független Benzinkutak Szövetsége már felvette a KSH-val a kapcsolatot, egyeztetni szeretnének velük ezekről a szempontokról. Kiemelte, hogy a szerdai kormányülésen egy józan döntés született, de a kritériumok pontosítása kulcsfontosságú. A kormánytól kapott két hét pont elegendő lehet arra, hogy a KSH szempontjait áttekintsék a kereskedők.

Egri Gábor megjegyezte, hogy az adóztatás nagy teher az üzemanyagárakon, és emlékeztetett, hogy a benzin esetében az adótartalom 50 százalékos, azaz 640 forintos árnál 320 forintot fizet be a lakosság az államkasszába. A kormány szerint főként a 95-ös benzin és a gázolaj árának kell visszatérnie a régiós átlaghoz. Az elnök szerint továbbá fontos, hogy milyen benzinkutakat elemeznek, és hogy beleszámolják-e például az autópályakutakat is.