Iráni rappert halálra ítéltek a tüntetések támogatása miatt

Toomaj Szalehi, az iráni rapper, aki nyíltan kiállt a Mahsza Amini halála miatt kirobbant tüntetések mellett, halálra ítéltetett az iráni forradalmi bíróság által.

Toomaj Szalehit a Reuters által idézett ügyvédje közleménye alapján ítélte el az iráni forradalmi bíróság. A vádak szerint a rapper dalaiban támogatta a 2022-es iráni tüntetéseket, amelyek Mahsza Amini, egy 22 éves kurd származású iráni nő rendőrségi őrizetben bekövetkezett halála miatt robbantak ki. Amini azért került rendőrségi őrizetbe, mert állítólag „nem megfelelő” hidzsábot viselt.

Szalehit 2022 októberében tartóztatták le, és 2023-ban hat év és három hónap börtönbüntetésre ítélték, de egy korábbi legfelsőbb bírósági döntés révén elkerülte a halálos ítéletet. Az új ítéletet az iráni igazságszolgáltatás még nem erősítette meg, és a rappernek 20 nap áll rendelkezésére, hogy fellebbezzen.

Az Egyesült Államok iráni különmegbízottjának hivatala elítélte a döntést, és az X-en közzétett nyilatkozatában „a rezsim saját állampolgáraival szembeni brutális visszaélésének, az emberi jogok semmibe vételének és az iráni nép által óhajtott demokratikus változásoktól való félelem példájának” nevezte.

A letartóztatását kiváltó dal 2022-ben jelent meg. Az ügyvédje szerint mindenképpen élni fognak a fellebbezés lehetőségével.