Gumilövedékekkel és könnygázzal oszlattak fel egy palesztinpárti diáktüntetést az Egyesült Államokban

Gumilövedéket és könnygázt vetett be a rendőrség az Egyesült Államok Georgia államában, azon belül Decatur településen található Emory Egyetemen a palesztinpárti tüntetők ellen.

Az Emory Egyetem területén a diákok „az amerikai imperializmus által elkövetett népírtás” ellen tiltakoznak, és azt követelik, hogy az amerikaiak vonják ki teljes egészében a befektetésüket az általuk apartheidként leírt Izraelből. Emellett az Atlanta város melletti Cop City néven ismert rendőrségi és tűzoltósági kiképzőközpont megépítése ellen is tiltakoznak. A tüntetők sátortábort húztak fel az egyetem kampuszán, amelyet a rendőrség több tüntető őrizetbe vételével számolt fel.

A tüntetők szerint elfogadhatatlan, hogy a Hamász tavaly október 7-i támadásában több mint 1100 izraeli halt meg, míg az azóta elindított izraeli támadásokban legalább 34 ezer palesztin vesztette életét, köztük 13 ezer gyerek. Továbbá több mint kétmillióan kénytelenek voltak elmenekülni az otthonukból, vagy éhínségnek és a háború pusztításának vannak kitéve.

A tüntetések során az egyetemi és városi rendőrök előállították a nekik nem engedelmeskedő tüntetőket, és bizonyos híradások szerint könnygázt is használtak a tüntetés feloszlatására. Az előállítottak között az egyetem tanárai is megtalálhatóak.

Az Emory Egyetem vezetősége elítélte a szerintük teljesen elfogadhatatlan és erőszakos tüntetéseket. A palesztinpárti tüntetések először a New York-i Columbia Egyetemen kezdődtek, és azóta az ország számos kampuszára átterjedtek.

A tüntetések belpolitikai vetülete is jelentős, hiszen a tiltakozók elítélik, hogy Joe Biden kormánya továbbra is támogatja Izraelt. A Demokrata Párt palesztinpárti balszárnya azonban kiáll a tüntetők mellett és a rendőri beavatkozás ellen.